Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2018 12:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kvete v ní obchod s drogami a stojí za ní i miliardář. Aplikace díky šifrování nahrazuje i dark net

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obchodování s drogami se neustále vyvíjí.

Nakupování drog na internetu se před pár lety s rostoucí popularitou dark netu stalo jednoduchou záležitostí. Kryptoměny přispěly k tomu, že stupeň anonymity prodávajících i kupujících rychle vzrostl, a tak se objevily portály jako Silk Road, kudy ročně protekly miliony dolarů. I Silk Road však postupem času skončil na smetišti dějin, a přesto, že se ho pokoušeli a stále pokoušejí nahradit nové portály, běžní lidé nemají čas ani chuť experimentovat s dark netem, aby si koupili pár gramů své drogy.

Před pár měsíci proto začala rychle růst popularita nenápadné aplikace s názvem Wickr, která začala působit na trhu již v roce 2012, ale dlouho si neodkázala najít svou klientelu. V začátcích do ní přitom investovala velká jména jako Jim Breyer, miliardář, který investoval do Facebooku v plenkách, ale i finančníci jako Gilman Louie, Thor Halvorssen či Richard Clarke. Za aplikací tedy stáli miliardáři i milionáři, a i když to pár let trvalo, dnes je používání Wickru v plném proudu a velkou část jeho aktivních uživatelů tvoří právě drogoví dealeři a jejich zákazníci.


Atraktivita aplikace spočívá v tom, že jednotlivé zprávy uživatelů podléhají vysoké úrovni šifrování, které je dokonce přirovnáváno k šifrování používanému v mnoha armádách. Základní verze pak člověku umožňuje nastavit, jak dlouho má být zpráva viditelná, přičemž maximum je 6 dní.

Po šesti dnech zpráva z aplikace zmizí a je zpětně nevystopovatelná, takže v praxi jde o WhatsApp s armádním šifrováním a mizícími zprávami. Perfektní platforma pro prodej drog. Aplikace nic neukládá a při každé zprávě speciální algoritmus přidává do kódu náhodná čísla, a tak nakonec nemá pro policisty smysl ani telefon s aplikací zabavit, protože by na něm i tak nic nenašli.

Wickr je pro uživatele mnohem atraktivnější než nakupování na dark netu díky tomu, že v něm neexistuje tak velké množství klamných odkazů, na které lze kliknout. Pomocnou rukou při začátku na Wickru je portál Reddit, kde si zákazníci vyměňují zkušenosti a recenze s jednotlivými prodejci a do jednoho z vláken si každý potenciální dealer může napsat své uživatelské jméno v aplikaci, aby ho lidé mohli kontaktovat.

I když je nákup drog od anonymních dealerů přes internet mimořádně riskantní, protože člověk nikdy neví, co všechno drogy obsahují nebo neobsahují, samotná transakce probíhá tak jednoduše, že pro mnohé zákazníky je to prostě příliš lákavé na to, aby ji nevyzkoušeli.

Kvete v ní obchod s drogami a stojí za ní i miliardář. Aplikace díky šifrování nahrazuje i dark net
Zdroj: Pexels

Prodej drog sestává pouze ze tří základních kroků, které zvládne i úplný amatér, a tak stačí kontaktovat konkrétního dealera pomocí jeho uživatelského jména a v první zprávě si rovnou vyžádat ceník, podle kterého je třeba se orientovat. Ceny samozřejmě nemusí být v různých situacích zcela pevné a lidé se často snaží o jejich snížení, jenže při dnešním poptávce mají dealeři na každého zákazníka zřejmě i dalšího, který je ochoten zaplatit plnou částku, a proto se hádat netřeba.

Následně je cena dohodnutá a probíhá platba, většinou v kryptoměnách jako Bitcoin a zbývá už jen vypsání tvé adresy, kam ti má zásilka přijít. Zní to sice dost riskantně, ale většina lidí si myslí, že nakupuje tak malé množství drogy, že by to policisty ani nezajímalo, i když si člověk nemůže být nikdy jistý.

Tvůrci aplikace samozřejmě obchodování s drogami nepodporují, ale nemají možnost uživatele vykázat jen proto, že existuje jakékoli podezření. Aplikace se již v minulosti objevila i ve více skandálech mimo drogy, protože ji používali i zaměstnanci Uberu, australský premiér Malcolm Turnbull či členové americké demokratické strany poté, co se v průběhu voleb objevilo několik úniků informací, kterým Wickr dokáže celkem efektivně předcházet. A nezáleží na tom, že lidé prodávají drogy díky investicím od miliardářů.

Domů
Sdílet
Diskuse