Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. února 2018 12:14
Čas čtení 0:00
Radka T.

Svěřil se světu, že je gay, a lidé ho milují. Kanadský bruslař vyhrál zlato a dokazuje, že homosexuální sportovci už nemusí být izolovaní

SPORT
Uložit Uložené

Svým postojem si vysloužil respekt.

Kanadský krasobruslař Eric Radford spolu se svou sportovní partnerkou Meagan Duhamel nadchl diváky i porotu během letošních zimních olympijských her. Srdce lidí si však získal i díky tomu, že se otevřeně hlásí ke své sexuální orientaci. Eric je totiž homosexuál a zároveň první otevřeně gay, který vyhrál zlatou medaili na zimní olympiádě.

Po nejvyšším možném ocenění krasobruslařského výkonu neskrýval Eric nadšení. „Doslova se cítím, jako kdybych měl explodovat hrdostí,“ prohlásil sportovec. Následně zapózoval s dalším medailistou a zároveň jiným homosexuálem Adamem Ripponem. Ten se za svou orientaci také nestydí a pro americký tým vybojoval bronz.

„Jsem hrdý, že Adam Rippon a já můžeme nosit medaile a ukázat světu, co dokážeme,“ napsal na sociální síť Eric a naznačil, že kromě národního týmu reprezentuje i LGBT komunitu. K otevřenému vyznání mu pogratuloval i Mark Tewksbury, kanadský medailista a zastánce LGBT, který si doplaval pro zlato už v 90. letech minulého století. „Už  žádná izolace pro LGBT sportovce. Konečně v roce 2018 stojí otevřený gay na vrcholu pódia,“ napsal Mark.


Eric se však nedočkal uznání jen od lidí podporujících homosexuály, ale také od předsedkyně komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. „Je to fantastické. Dláždí cestičku globálnímu pozitivnímu odkazu, aby řekl, že každý by měl být akceptován a mít možnost soutěžit na olympijských hrách,“ řekla Angela Ruggiero.

Domů
Sdílet
Diskuse