Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2018 15:00
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Problematika pravé a umělé kožešiny je stále probíranějším tématem. Naposledy se o ní rozpovídal návrhář Tom Ford

MÓDA TOM FORD
Uložit Uložené

Módní společnosti začínají být vůči kožešinám skeptické.

Kožešina je zvláště oblíbeným tématem ve světové módě. Někteří designéři ji ve svých kolekcích využívají hojně, jiní skromněji a jsou dokonce i takoví, kteří se jí za každou cenu vyhýbají. Kontroverzní materiál je jedním z nejlukrativnějších a nejluxusnějších, jaký si můžeš v současnosti pořídit. Existuje však hned několik názorů, které se k ní vyjadřují kladně, ale i záporně. Značka Gucci například pouze nedávno avizovala ukončení jejího používání a o tomto tématu se naposledy rozpovídal také uznávaný módní návrhář Tom Ford.

Problematika pravé a umělé kožešiny je stále probíranějším tématem. Naposledy se o ní rozpovídal návrhář Tom Ford
Zdroj: Solve Sundsbo / Tom Ford

Americký návrhář je už téměř rok veganem, kterým se stal po zhlédnutí filmu What the Health. Pro magazín Women's Wear Daily uvedl: „Když se ze zdravotního hlediska podíváte na způsob, jakým se s masem zachází předtím, než přijde ke spotřebiteli, nemyslím si, že bych tyto věci měl dále jíst.“

Samozřejmě, jeho osobní rozhodnutí se do jisté míry odrazilo i na jeho profesionální práci pro svou renomovanou značku. „Nejsem připraven říci, že jsem kožešinu přestal používat, ale ve svých kolekcích jsem ji do značné míry omezil, případně pracuji s vedlejšími produkty z potravinářské výroby.“ Tom Ford tedy místo farem, na kterých chovají zvířata výhradně pro kožešinu, volí potravinářské závody, ve kterých je kožešina vedlejším produktem.

Dále se mluvil také o tom, že používání umělé kožešiny není ani zdaleka tak etické, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Rovněž mě velmi mrzí umělá kožešina, protože je příšerná pro životní prostředí. Lidé si myslí, že umělá kožešina je na jedno použití. Po několika sezónách ji vyhodí, avšak nemyslí na to, že není biologicky rozložitelná. Je to ropný produkt. Vysoce toxický. Pravá kožešina je recyklovatelná. Navíc ji nosíte i 30 let a přenecháte svým dětem,“ dodává návrhář.

Tak či onak, umělá i pravá kožešina se snad nikdy nepřestane prodávat. Nás však zajímá i tvůj názor na tuto problematiku. Poděl se s ním v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse