Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Neděle 8. 12. 2019 svátek má Květoslava

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Umění - Architektura
2
Richard Balog
3. březen 2018, 13:54

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Architekti stáli před nelehkým úkolem přestavby velkého, pětipokojového bytu. Interiér v pražském bytovém domě ze 60. let se zateplenou fasádou a plastovými okny na první pohled nepůsobil zrovna atraktivně.

Richard Balog
3. březen 2018, 13:54
Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku
Zdroj: Zdeňek Buchlák
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Hlavní předností původního bytu byla velkorysá podlažní plocha. Proto se architekti rozhodli otevřít průhledy v podélné i příčné ose. Už od vstupních dveří je vidět celkovou délku bytu. Bytová jednotka zabírá celou šířku patra, což umožňuje výborné prosvětlení a také přístup na balkon z obou stran.

  

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

 

Po rekonstrukci se denní část bytu proměnila ve velký otevřený prostor, který spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Výraznou změnou prošlo hygienické jádro uprostřed dispozice i pracovna. Architekti odstranili příčku v zádveří, stěnu oddělující pracovnu zas nahradila nábytková stěna. Stísněné zádveří se výrazně otevřelo a propojilo s hlavní částí bytu. Ložnice a dětský pokoj zůstal bez stavebních úprav.

 

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

 

Interiér sjednotila bílá barva stěn, dveří a většiny nábytku, která je doplněna masivními parketami a dalšími doplňky z přírodního dřeva. Výrazným prvkem hlavního obývacího prostoru se stala stěna s kari rohoží. Namísto výztuže však slouží v interiéru jako „držák“ rostlin. Funkci obrazu nebo autorského prvku přebírá kolo. „Na stěnu jsme zavěsili kolo (autentický dopravní prostředek na kontrolní dny) jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,“ vysvětlují architekti.

 

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obývákuByt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

Byt jako vystřižený z hipsterského magazínu. Nechybí živá stěna nebo kolo zavěšené v obýváku

 

Autoři: Ing. arch. Martin Machů & Ing. arch. Anna Holešovská

Podlažní plocha: 112 metrů čtverečních

Návrh & realizace: 2016–2017/2017

 

Víc podobných článků najdete na Archinfo.sk.

 

Ohodnoť článek
35
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Nejčtenější