Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2018 22:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Estonci si za symbol nového okresu demokraticky zvolili marihuanový list. I když je konopí v zemi zakázáno, vláda jim symbol schválí

ZAJÍMAVOSTI ESTONSKO MARIHUANA
Uložit Uložené

V Estonsku se zavázali dodržovat demokratické principy.

V Estonsku vznikl loni nový okres s názvem Kanepi. Vytvořili ho sloučením tří starších a menších okresů, a tak nastala pro nové obyvatele důležitá chvíle. Nový okres potřeboval vlastní symbol, který by ho zvládl reprezentovat a místní obyvatelé dostali šanci rozhodnout o něm v demokratickém hlasování.

Hlasovat mohlo 15 tisíc lidí, přičemž 12 tisíc z nich si zvolilo za nový symbol marihuanový list. Marihuana je sice v Estonsku stále ilegální, ale vláda se už stihla vyjádřit, že okresu Kanepi nebude při výběru symbolu bránit. List marihuany přitom nepatří mezi nevídané symboly na lokální úrovni, ba co víc, slovo Kanepi dokonce v estonštině znamená konopí.

Estonci si za symbol nového okresu demokraticky zvolili marihuanový list. I když je konopí v zemi zakázáno, vláda jim symbol schválí
Zdroj: KANEPI MUNICIPALITY

Momentálně bude vybraný design směřovat do národní organizace spravující erby a symboly, přičemž jeho vzhled musí oficiálně potvrdit i zástupci vlády, což by mělo být už jen formalitou. Marihuana se podle člena vlády Gerta Uiboeda používala v erbech a symbolech už po mnoho století, a tak není důvod, proč by si ji nemohli v roce 2018 zvolit i lidé v demokratickém státě.  

Domů
Sdílet
Diskuse