Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2018 14:52
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rakušan, který měl za své ilustrace jít do vězení. Dnešní společnost se nebojí ukázat v tom nejhorším světle

KULTURA
Uložit Uložené

Gerhard se nenechal zastrašit ani vidinou toho, že by mohl skončit ve vězení.

Kdyby neexistovalo umění, velké množství problémů v naší společnosti by zůstalo bez povšimnutí. Umělci často přebírají roli hlídacích psů, kteří musí upozornit na to, co se děje, i když mnohdy nejde o příjemné povinnosti. Do této kategorie umělců nepochybně zapadl i rakouský ilustrátor Gerhard Haderer.

Nepatří mezi nejmladší umělce a nezaložil svou slávu na Instagramu, což je také jeden z důvodů, proč se už kvůli své tvorbě dostal do problémů s policií. V minulosti svou knihou The Life of Jesus mimořádně rozzlobil katolíky, ale zatímco v Rakousku si musel vytrpět vlnu kritiky a hněvu, v Řecku ho dokonce v nepřítomnosti odsoudili a dostal šestiměsíční podmíněný trest. Později po odvolání byl naštěstí pro něj rozsudek zrušen.

 

Příspěvek sdílený Radio Ö1 (@oe1),

Gerhard působil v oblasti reklamy a grafického designu již od svého mládí a zpočátku snil o úspěšné kariéře v jedné z největších reklamních agentur na světě. V roce 1985 ale hodil svou kariéru za hlavu po operaci, kterou musel podstoupit kvůli rakovině, a raději se začal věnovat ilustrování na volné noze. Od té doby neuběhne snad ani den, kdy jeho ilustrace někoho neurazí nebo nepobaví. Z Gerharda se tak stal obrovský fenomén.

Příspěvek sdílený ntv (@ntv),

Příspěvek sdílený Joyce (@zjojes),

Domů
Sdílet
Diskuse