Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2018 v 13:36
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Studenti a senioři získají slevu 75 procent na autobusovou a vlakovou dopravu

ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA
Uložit Uložené

Sleva na jízdné začne platit od 10. června.

Vláda dnes schválila zlevnění autobusového a vlakového jízdného pro studenty a žáky od 6 do 26 let a seniory starší 65 let. Sleva začne platit od 10. června letošního roku, kdy se budou měnit jízdní řády. Nebude to ovšem platit pro každého dopravce stoprocentně. Ti se mohou sami rozhodnout, v rámci kterých spojů budou slevy uplatňovat.

Studenti a senioři získají slevu 75 procent na autobusovou a vlakovou dopravu
Zdroj: pixabay.com

Přeplněné linky totiž s tímto vládním rozhodnutím budou pravděpodobně ještě více praskat ve švech. V takovém případě budou moci dopravci zachovat stávající cenu, aby linkám alespoň částečně kapacitně ulevili. „Možnost omezení poskytnutí slevy by byla limitována určitým procentem ze všech spojů dopravce,“ upřesnilo ministerstvo dopravy.

To však pravděpodobně nic nezmění na tom, že plánovaná sleva způsobí problémy s nedostatečnou kapacitou ve vlacích a autobusech a obyvatelé začnou k přepravě ještě více užívat osobní dopravu. Účel se tak může zcela minout s účinkem. Jak bude situace reálně vypadat se dozvíme po 10. červnu.

Domů
Sdílet
Diskuse