Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2018 0:25
Čas čtení 0:00
Sona O.

Facebook nechal zneužít osobní data milionů lidí. Existuje způsob, jak na sociální síti ochránit ta svá?

TECH
Uložit Uložené

Skandál s únikem dat stál sociální síť už mnoho uživatelů. Je však vymazání konta ta jediná možnost? Jak si můžeš svá data ochránit, pokud nadále zůstaneš na Facebooku aktivní?

Nedávno světem otřásl obrovský skandál. Facebook zneužíval důvěry svých uživatelů, přistupoval k jejich osobním údajům a zprostředkovával je dále i mimo sociální síť. Mnoho lidí se proto rozhodlo navždy si vymazat účet, je to však to nejlepší řešení?

K tvým osobním datům, které sdílíš, nemá přístup pouze Facebook, ale také aplikace, na které se přihlašuješ přes svůj účet na Facebooku. Pokud máš tedy přístup například na Instagram limitován na tvůj facebookový účet, tato aplikace může přistupovat ke všem osobním datům, která na svém profilu uveřejníš. Podobně je to i s ostatními aplikacemi jako například Airbnb, Tripadvisor, různými hrami a podobně.

Facebook nechal zneužít osobní data milionů lidí. Existuje způsob, jak na sociální síti ochránit ta svá?
Zdroj: pexels.com

První krok k bezpečnému účtu je tedy nepoužívat všude pouze profil z Facebooku. Ideální je zhotovit si unikátní přihlašovací jméno a heslo pro každou appku, kterou používáš, abys jim tak zamezil přístup k osobním datům. Udělej si jarní úklid a v nastaveních si zkontroluj, které appky mají přístup k tvému účtu a všechny, které ti vadí, prostě vymaž. Můžeš to udělat zde: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Problémem je mnoho her, které se dají hrát přes sociální síť, mají zpřístupněné informace od lidí, které máš v přátelích. Je už na míře odpovědnosti tvých kamarádů, zda i oni provedou takovou velkou internetovou údržbu a zkontrolují si kdo a kdy vidí jejich osobní údaje.

Pokud se chceš ochránit před nežádoucími stalkery, určitě si prohlédni i to, kdo všechno může vidět tvoje posty v jednoduchých nastaveních soukromí.

Pokud jsi opravdu pevně rozhodnut, že svůj účet chceš smazat, měj na paměti to, že datům bude trvat přibližně 90 dní, než je systém odstraní. Ztratíš všechny své fotografie, videa a statusy, které jsi na stránce uveřejnil. Ani po uplynutí tohoto období je však nemůžeš vymazat z aplikací, které si tvá data už uložily. Prostě už to nijak neovlivní to, co všechno o tobě vědí v jiných appkách.

Domů
Sdílet
Diskuse