Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 16:13
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Chudých a sociálně vyloučených v Česku ubývá. Jejich počet poklesl o 110 tisíc

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nežijeme si špatně.

Česko stoupá nahoru. Jen před pár dny se objevila informace o tom, že v březnu klesla nezaměstnanost na 3,5 procenta a dnes Český statistický úřad přinesl další zajímavá čísla o obyvatelích této republiky. Jak vyplývá ze výzkumu, v České republice ubylo lidí, kteří jsou chudí, případně sociálně slabí

Těch, kteří by si nemohli dovolit pokrýt základní potřeby, jako je nájem, provoz auta, jídlo vč. masa obden a týden dovolené, je stále méně. Jejich počet klesl o 110 tisíc. Do kategorie pod hranicí příjmové chudoby ještě loni spadalo 960 tisíc obyvatel.

Chudých a sociálně vyloučených v Česku ubývá. Jejich počet poklesl o 110 tisíc
Zdroj: kschneider2991/Pixabay.com

Česká republika se řadí k zemím jako Nizozemsko, Finsko a Norsko. „Dá se říct, že patříme ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených příjmovou chudobou či sociálním vyloučením,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček

Tato tabulka ukazuje podíl osob, kteří si v ČR nemohou dovolit některé položky:

Neočekávaný výdaj 10 200 Kč 28,1 %
Týdenní dovolená 25 %
Automobil 7,4 %
Maso obden 7,1 %
Včasná platba výdajů 3,2 %
Vytápěný byt 3,1 %
Pračka 0,2 %
Televize 0,1 %
Telefon 0,1 %

Výzkum zkoumal příjmovou chudobu, materiální deprivaci a také intenzitu práce. Právě aspoň jedna ze tří těchto aspektů ohrožovala ohrožovala asi 1,3 milionu lidí. Předloni to bylo o sto tisíc více. Každý měsíc ušetří peníze asi 67 procent domácností.

Domů
Sdílet
Diskuse