Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2018 16:02
Čas čtení 0:00
Kristina Bečková

Talentovaná Kamila říká, že na svět přicházíme nedokončení. Tetuje jen jehlou, nepoužívá strojek (Rozhovor)

MÓDA
Uložit Uložené

Její první tetování vznikala u flašky vína, dnes vás ozdobí malými obrázky či nápisy.

Tetování zdobí lidská těla už od nepaměti. V minulosti se jimi značkovali zejména členové různých kmenů, gangů či kriminálníci z vězení. Tak schválně, kolikrát ti babička řekla, že s tím tetováním vypadáš jako vězeň? V posledních desetiletích však začali lidé zjišťovat, že tetování vlastně vůbec nejsou tak špatná. Nejenže splňují estetickou funkci, pro většinu lidí mají i hlubší význam. 

Žádná tetování by však neexistovala bez kvalitních tatérů a tatérek a my jsme jednu takovou vyzpovídali. Talentovaná Kamila z České republiky, známá zejména pod jménem barvapodkuzi, už rok tetuje technikou handpoke. Už podle názvu jste mohli zjistit, že Karolína nepoužívá k tetování typický tatérský strojek, ale své ruce a jehlu. Zajímá tě, jak se k tomu dostala, co bylo její první tetování nebo kde vlastně působí? Čti dál!

 

Príspevok, ktorý zdieľa @kmackov,

Ahoj, tak na začátek se ve zkratce představ našim čtenářkám.

Ahoj, moje jméno je Kamila Macková, je mi 20 let, pocházím z Hronova a momentálně žiju v Praze. Dělám handpoke tetování pod jménem Barva Pod Kůží.

Věnuješ se jisté formě umění, konkrétně tetováním. Jaký význam pro tebe tetování vlastně mají? Bereš je jako čistě estetickou záležitost, nebo v tom vidíš něco hlubšího?

Od každého trochu. Rozhodně to pro mě není čistě estetická záležitost. Estetika v tomhle hraje nepochybně významnou roli, ale není nad to, když má tetování svůj příběh.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Nejsi jen tak obyčejná tatérka, že? Pracuješ s technikou handpoke, dokázala bys nám vysvětlit, čím je tato technika tak nezvyklá?

Pro mě je to mimořádně intimní záležitost, je to velmi osobní. Dávám do každého vpichu kus sebe.

Jak ses k tetování dostala? Byl to vždycky tvůj cíl?

Vždycky mě tetování fascinovala. Dle mého názoru přicházíme na svět nedokončení, je potřeba nás něčím přizdobit. Nebyl to můj cíl. Byl to naprosto spontánní nápad. Nebyla to ani láska na první píchnutí (smích). Jsou to dva roky, co jsme s kamarádkou objednaly růžovou a černou barvu, jehlu a tajně jsme si u mě na posteli zkoušely tetovat nohy. Barva ve víčku od flašky, jedna jehla, víno... Tenkrát mě to nevzalo, potřebovala jsem odmaturovat a věděla, že za tím bude ještě dlouhá cesta a fůra času. Po úspěšné maturitě jsem se k handpoku vrátila a začala se víc a víc zajímat.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Co jsi vytetovala jako první a kdo ti „půjčil kůži“?

Mezi prvníma kérkama byl nápis „I THINK TOO MUCH“ a abstrakce přes celou nohu mého přítele, zkoušela jsem různé jehly. Dopadlo to dobře, já ta tetování mám moc ráda, on prý taky, ale nevím, jestli to neříká jen proto, abychom se nerozešli (smích).

Kreslíš si vlastní návrhy, které pak tetuješ, nebo vytetuješ téměř cokoliv, co si zákazníci vyžádají?

Dělám svoje návrhy. Do budoucna se chci ubírat převážně svou cestou. Mít více serií s mými nápady. Tyhle série bych chtěla zveřejnit během května/června. Pravdou je, že často respektuji výběr a prosby zákazníků. Přeci jen jsme každý jiný a co se líbí jednomu, se druhému líbit nemusí. Nicméně bych nevytetovala něco, co by se nelíbilo mně.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @kmackov,

Co tetuješ úplně nejradši?

U mě je to hodně podle nálady. Jeden den bych dělala minimalistické tetováníčka, druhý den abstraktní tetování přes celou nohu. Když vím, že mám dnes objednaného zákazníka na určitou věc, od rána nad tím přemýšlím a dostávám se do takové „nálady“. V tom, co nejraději tetuji, ještě nemám úplně jasno, ale podle mě se časem vyprofiluji. S radostí vám vytetuji věci, které nedávají smysl a nejsou realistické. Například zamotané nohy, několik hlav. Mám ráda, když je na práci vidět, že je to handpoke.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Kde se nachází tvé studio, kdybychom se chtěli nechat potetovat? A jak u tebe probíhá takové sezení?

Moje tattoo session probíhá asi takhle. Napíšete mi na mail, co nejlépe vyjádříte vaši představu, já vám na oplátku napíšu termín, ve kterém bychom se mohli setkat. Do té doby udělám svůj návrh, který při setkání různě upravujeme, měníme. Následně tetujeme, povídáme, mlčíme, posloucháme hudbu a loučíme se.

Při tetování poslouchám spíše pomalejší hudbu, často různé indie věci nebo minimal techno. Občas nějaké experimentální elektronické věci. Vlastně si u mě i dost pravděpodobně poslechnete nejnovější alba, která právě vyšla. Občas, když už mám pocit, že jsem slyšela všechnu hudbu světa, tak nechávám vybírat hudbu druhé. Jsem celkem hovorný člověk. Povídám si s lidma o všem, od toho, jak se dnes máme občas až po nejhlubší témata našich životů. Je to samozřejmě individuální, s některými je i mlčenlivý průběh tetování velice intenzivní.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Teď trochu osobnější otázky. Jaké bylo tvé první tetování?

Moje první tetování bylo v 17 letech. Doprovázela mě mamka. Nechala jsem si vytetovat mandalu, strojkem, pod prsa/na žebra. Nebála jsem se toho, není to zrovna nejmenší tetování.

Které tetování je tvé nejoblíbenější? A naopak, máš i takové, kterého lituješ?

Nemám jedno nejoblíbenější tetování, mám je ráda všechna a nemám ani žádné takové, kterého bych litovala.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @kmackov,

Co se ti na tvé práci líbí nejvíc?

Každý den poznávám jiné, nové lidi. Zjišťuji, jak jsme každý odlišný a všichni jinak krásní. Líbí se mi, když se ke mně lidé vrací, když mají radost z výsledku. Vidět odcházet zákazníky s tetováním, které jste sami navrhli, to je k nezaplacení. Máte pocit, jako kdyby odcházeli s kouskem z vás, je to neskutečně krásné.

Jakou radu bys dala nadějným tatérům, lidem, kteří by chtěli dělat to, co děláš ty?

Tohle nebude mířené pouze k nadějným tatérům, ale ke všem mladým lidem. Dělejte to, co chcete, co vás baví. Vyzkoušejte toho co nejvíc. Dnes je taková doba, že se můžete věnovat opravdu čemukoliv. Občas se ženeme celý život za něčím, v čem se nám neustále nedaří, zkuste zvolit jinou cestu. Každému bych přála, aby si tu svou cestu našel. Pomáhejte si, respektujte se a respektujte zájmy druhých. Važte si lidí, které máte kolem sebe.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Děkujeme krásně za tvůj čas! Přejeme hodně úspěchů v pracovním, ale i osobním životě. Nějaký vzkaz pro čtenáře a čtenářky Freshfem na závěr?

Já moc děkuji! Taky vám přeji do budoucna hodně úspěchů. Žijte každý tak, jak je vám to příjemné. Mějte se krásně. Nepromarněte svůj život, užijte si ho <3 Buďte šťastní!

 

Príspevok, ktorý zdieľa @kmackov,

 

Príspevok, ktorý zdieľa @barvapodkuzi,

Kamilu můžeš zkontaktovat na jejím pracovním nebo osobním Instagramu!

Domů
Sdílet
Diskuse