Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2018 15:11
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Dle vědců mozek funguje i po smrti. Ještě 10 minut po skončení života může člověk vědět, že se blíží jeho konec

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fungování mozku je pro vědce dodnes obrovským otazníkem.

Zjistit, co se s lidským vědomím děje po smrti, toužíme už celá staletí. A i když náš pohled na věc ovlivňují všemožné kultury, stále nedokážeme říci, kde se po skončení života ocitneme. Kanadským doktorům se však podařilo zpozorovat neobvyklou mozkovou činnost i po klinické smrti pacienta. Jejich postřehy inspirovaly vědce z University of Ontario, kteří na téma publikovali několik výsledků a vypadá to tak, že po smrti mozek nepřestává fungovat, alespoň na kratší dobu.

V průměru deset minut po klinické smrti člověka se mozek nachází v zajímavém stavu, který bychom mohli přirovnat například k velmi hlubokému spánku. Dosud se předpokládalo, že veškerá mozková aktivita skončí přibližně minutu po smrti. Vědci však byli ještě deset minut po smrti schopni zaznamenat takzvané delta vlny, mozkové vlny signalizující fungování tohoto orgánu.

Dle vědců mozek funguje i po smrti. Ještě 10 minut po skončení života může člověk vědět, že se blíží jeho konec
Zdroj: unsplash.com

Člověk sice zřejmě těch deset minut po smrti při vědomí není, ale existuje zde otázka, zda by se nějakým způsobem nemohl probudit a doslova by tak věděl, že je mrtvý. Vše tak přináší i etické problémy, například ohledně eutanazie. Některé z chemikálií by například mohly „umírání“ z pohledu mozku narušit.

Domů
Sdílet
Diskuse