Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2018 15:15
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jak vidí různá zvířata? Mouchy mají zrak jako slepý člověk

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Krátká ukázka, jak jsme na tom v porovnání s vybranými zvířaty.

Pravděpodobně jste se již někdy zamysleli nad otázkou, jak vidí zvířata. Ať už psi, kočky nebo například hmyz. Zvědavost povzbudila vědce, aby se pokusili najít řádnou odpověď. A tak se pustili do výzkumu. Samozřejmě, jako lidé nemáme žádnou možnost vtělit se do jednotlivých živočichů a popsat jejich vizuální schopnosti. A proto přemýšleli, jak na věc.

Rozhodli se zaměřit na anatomii očí. Pomocí metody nazvané jako „cycles per degree“ začali měřit, resp. vypočítávat ostrost vidění. Výsledky a data pomocí počítače přenesli do obrázků pro lepší pochopení pro laickou veřejnost. A právě zmíněné obrázky si můžete prohlédnout níže.

Zleva: člověk, kočka, zlatá rybka, krysa, moucha, komár

Jak vidí různá zvířata? Mouchy mají zrak jako slepý člověk
Zdroj: www.sciencealert.com

Výsledkem výzkumu je fakt, že málokteré bytosti ze živočišné říše mají stejné nebo lepší vidění a ostření jako my, lidé. Z vybraných zvířat nás předběhl jen orel klínoocasý žijící v daleké Austrálii. Na podobné úrovni se ocitli primáti, nejhůře dopadli zástupci hmyzu.

Jak vidí různá zvířata? Mouchy mají zrak jako slepý člověk
Zdroj: www.sciencealert.com
Domů
Sdílet
Diskuse