Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2018 14:28
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Soud EU rozhodl. I Česko musí respektovat manželství osob stejného pohlaví při právu na pobyt

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

Velmi důležité rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie přišlo po letech bojů.

Po letech soudních bojů se Adrian Coman s manželem Claiem Hamiltonem dočkali rozhodnutí ve svůj prospěch. Již v roce 2010 uzavřeli dva muži v Bruselu manželský svazek a možná by se v budoucnu neobjevil žádný problém, kdyby Adrian později nepřestal pracovat pro Evropský parlament a nechtěl se vrátit zpět do Rumunska. Momentálně mají občané Evropské unie právo získat trvalý pobyt i pro svého manžela či manželku, který není občanem Evropské unie.

Nebylo by proto problematické, kdyby Adrian uzavřel manželství s Američankou a společně odešli do Rumunska. Při manželství osob stejného pohlaví však Rumuni našli problém. Země dvojicím stejného pohlaví v rámci své legislativy neumožňuje uzavření manželství, a tak rumunský generální inspektorát odmítl žádost o udělení trvalého pobytu Hamiltonovi, přičemž argumentoval občanským zákoníkem.


Coman však celou záležitost nenechal jen tak a v roce 2013 generální inspektorát zažaloval, po čemž následovala dlouhá léta rozhodování. Melchior Wathelet jako Generální advokát Soudního dvora EU na začátku tohoto roku konstatoval, že Rumunsko mělo Hamiltonovi udělit trvalý pobyt, ale finální rozhodnutí přišlo až dnes. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že při slovním spojení „manželský partner“ není rozlišováno pohlaví, a proto musí členské státy aplikovat právo k získání trvalého pobytu bez ohledu na to, zda institut manželství pro páry stejného pohlaví uznává, nebo ne.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Rozhodnutí se přitom vztahuje i na Česko. Soudní dvůr však upozorňuje na to, že rozhodnutí se vztahuje výlučně na garanci volného pohybu osob a nijak zemím neukládá povinnost upravit svou legislativu a zlegalizovat sňatky dvojic stejného pohlaví.

Domů
Sdílet
Diskuse