Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2018 22:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Design jako z The Sims nebo Minecraftu? Rekonstrukce slovenského zámku je k smíchu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vizualizace se opravdu nepodařilo, a tak uvidmíe, jak dopadne výsledek.

V bratislavské městské části Rusovce stál od třináctého století hrad. Dnes je z něj již staletí velkolepý zámek, ale dlouhá léta chátral. Zámeček je pod správou samotného Úřadu vlády a právě jeho zástupci před pár dny veřejnosti ukázali, jak ho chtějí zrekonstruovat. Stavba je přitom národní kulturní památkou, takže při navrhování rekonstrukce museli návrháři zacházet s exteriérem i interiérem velmi opatrně.

Výsledkem prvotní analýzy je vizuální návrh, který však velkou část veřejnosti nepřesvědčil. Na celý projekt by mělo jít až 75 milionů eur, jenže návrh podoby zrekonstruovaného zámečku vypadá, jako kdyby ho připravovali v počítačové hře The Sims nebo v Minecraftu, kde bys jiné tvary než kostky hledal velmi těžko. Návrh je v otřesném rozlišení, obsahuje animované postavičky a sotva bys ve vizualizaci rozeznával jednotlivé místnosti.

Do zámku by měla mít přístup i veřejnost, takže by mohlo jít o skvělé místo, jenže návrhu by se zřejmě vysmáli ve většině profesionálních studií.

Nemluvě o tom, že investice do zámku ve výši více než 70 milionů eur mnoha Slovákům připadá jako příliš vysoká. O profesionalitě vizualizace se koneckonců musíš přesvědčit sám. Mnohem detailnější analýzu a dopad celé rekonstrukce si můžeš přečíst i na Denníku N.

Domů
Sdílet
Diskuse