Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2018 22:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Transgender není duševní porucha. Světová zdravotnická organizace udělala ve svém seznamu důležitou změnu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Světová zdravotnická organizace aktualizovala svoji klasifikaci.

Světová zdravotnická organizace (WHO) před pár desítkami hodin zveřejnila svou novou mezinárodní klasifikaci nemocí. International Classification for Diseases (ICD), jak zní oficiální název rozsáhlého seznamu, byl aktualizován poprvé po poslední úpravě provedené na počátku 90. let minulého století. V roce 1992 byla z onemocnění odstraněna homosexualita a po dlouhých letech a bojích za stejná práva odstranila Světová zdravotnická organizace i transgender ze seznamu duševních poruch.

Transgender však ze seznamu nezmizí úplně, protože zůstává klasifikován jako stav či porucha sexuálního zdraví, v angličtině „sexual health condition“. Organizace při odstranění argumentuje se slovy, že existuje dostatečné množství důkazů na to, aby transgender nebyl označován za duševní poruchu, ale WHO ji zanechala jako „sexual health condition“ s cílem odstranit bariéry těchto lidí při získávání adekvátní zdravotní péče.

Odstranění by mělo napomoci i zbavení se sociálního stigmatu, které transgender lidi stále pronásleduje. V seznamu však zůstává, protože si podle organizace stav vyžaduje výraznou zdravotní péči, a tak by ji nebylo vhodné rovnou odstranit. Přesto přetrvávají názory, že transgender měl být odstraněn a neměl být vůbec klasifikován jako jakákoliv zdravotní porucha, ať už duševní (jako v minulosti), nebo sexuální (v současnosti).

Aktivisté bojující proti přítomnosti transgender v seznamu tvrdí, že zařazením se ve společnosti jen vytváří hierarchie, v níž jsou cisgender či heterosexuální lidé nadřazení transgender občanům. Aktualizovaný seznam přitom poprvé zařadil mezi duševní poruchy závislost na videohrách a blíže se věnuje i tradiční medicíně. Více o změnách se dočteš na tomto odkazu.




Domů
Sdílet
Diskuse