Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2018 v 18:03
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Řecký ostrov vydělává na kruté atrakci. Týraní oslíci v horkách zdolávají 520 schodů s lidmi na hřbetu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vození se na oslících je bohužel velmi oblíbenou atrakcí.

Modré střechy kostelíků a božské azurové moře. Asi takto vidí turisté populární řecký ostrov Santorini, kde se za jednu sezónu vystřídají 2 miliony návštěvníků. Moře je samozřejmě hlavním lákadlem, ale ostrov je plný zajímavých doprovodných atrakcí. Těch využívá většina lidí, ale s jednou z nich je pořádně velký problém.

Řeč je o vození turistů na oslících, které je pro Santorini charakteristické. Na ostrově je zažitá takzvaná oslí cesta z přístavu do centra města na vrcholu místní skály. Pěšky to trvá asi půl hodiny, lanovkou dvě minuty, lidé však často touží po zážitku a rozhodnou se tak přispět šesti eury do kapsy místního vodiče oslů, načež se nechají odvézt do cíle.

Řecký ostrov vydělává na kruté atrakci. Týraní oslíci v horkách zdolávají 520 schodů s lidmi na hřbetu
Zdroj: Norbert Nagel

Takové zneužívání oslů má hned několik problémů. V první řadě, člověk pro santorinské osly není vhodný náklad. Často má obrovské batohy vážící přes deset kilo, což je pro oslíka problém. Zvíře se celý den promenáduje na pražícím slunci bez pořádného přístupu k vodě.

Trasa oslů nevede po trávníku či mírném stoupání, ale přes 520 schodů, které za den zvířata musí absolvovat čtyři nebo pětkrát. Zvířata jsou často k smrti vyčerpaná a dehydrovaná. Někdy se dokonce zastaví, aby slízala vodu z vlhké stěny. Křiví se jim páteř, krvácejí, a když onemocní, nezřídkakdy je z lodi či z útesu shodí do moře. Pokud tak během léta plánuješ Santorini navštívit, ušetři peníze i oslíka a jdi raději lanovkou či pěšky.

Domů
Sdílet
Diskuse