Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2018 9:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Prvním člověkem na Marsu by se měla stát dnes teprve 17letá dívka Alyssa. Celý svůj život obětovala misi na rudou planetu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Alyssa se nemůže dočkat momentu, kdy bude vyslána do vesmíru.

Množství z nás vyrůstalo na všemožných pohádkách a v dětství jsme toužili po profesích, které bychom dnes považovali za humorné. Naše sny se postupem času mění, ale Alyssa Carson je výjimkou. Jako malá holčička pozorně sledovala pohádky a v jedné z nich si všimla obrovské rudé planety. Dopátrala se k tomu, že nejde o výmysl, ale o planetu Mars a začala být posedlá vesmírem.

Rodiče jí koupili mapu Marsu, díky teleskopu sledovala vesmír a při první příležitosti odjela na letní tábor pro nadějné astronauty. Postupně svůj sen proměňovala ve skutečnost. Dostala se do kontaktu i s agenturou NASA a zúčastnila se všech oficiálních táborů pro mládež.

Ačkoliv Alyssa momentálně stále čeká na své 18. narozeniny, aby se mohla formálně přihlásit do výcviku astronautů, NASA s ní spolupracuje již delší dobu. Připravuje ji na to, že v roce 2033 vystoupí jako první člověk na Marsu a bude se tam věnovat vědeckým experimentům i pěstovat rostliny.

Alyssa je perfektním adeptem na první osobu na Marsu, protože ji NASA formuje podle vlastních představ a Alyssa si uvědomuje i to, že by si ani neměla zakládat rodinu. Na vesmírné misi daleko od potenciální rodiny na Zemi by pro ni manžel s dětmi představoval pouze zbytečnou zátěž, a tak se mladá dáma soustředí na neustálé vzdělávání a výcvik.

Nikdo nepochybuje o tom, že astronautský výcvik po intenzivní přípravě zvládne na jedničku a soukromé společnosti jako SpaceX prý uvažovaly i nad tím, že by si Alyssu půjčily a vzaly ji na Mars o něco dříve než v roce 2033, pokud se soukromému sektoru podaří agenturu NASA předběhnout .

Domů
Sdílet
Diskuse