Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2018 13:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci zjistili, co si před 5000 lety vychutnal jako poslední jídlo Ötzi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mumifikovaný lovec žil na jiné stravě než my.

Němečtí turisté objevili v roce 1991 ve výšce 3200 m n. m. tělo mrtvého muže. Leželo zajaté v ledu na rozmezí italských a rakouských Alp, přičemž nálezci si nejprve mysleli, že našli nedávno zesnulého turistu. Po bližší obhlídce těla odborníky bylo každému jasné, že Alpy skrývaly vzácný nález muže starého přibližně 5300 let.

Díky ledu zůstalo tělo v perfektní posmrtné kondici a nerozložilo se, takže experti měli příležitost prozkoumat, jak lidé žili v době kamenné. Muže pojmenovali Ötzi a převezen byl do muzea v Itálii, kde odpočívá dodnes.


Od nálezu na něm již pracovalo spoustu odborníků. Tělo lovce zůstává uskladněno při teplotě -6 stupňů Celsia, aby zůstalo ve stejné kondici, a i dlouhá léta po nálezu přináší nové objevy. V roce 2001 vědci objevili roztříštěné rameno, což měl způsobit šíp z luku, takže Ötzi s největší pravděpodobností při lovu padl v boji a vykrvácel na ledovci. Dnes však máme k dispozici zajímavé informace o tom, co si Ötzi vychutnal jako své poslední jídlo.

Vědec Frank Maixner z EURAC Research Institute for Mummy Studies z italského města Bolzano společně s kolegy díky CT skenování přesně lokalizoval žaludek mrtvého lovce a opatrně prozkoumal jeho obsah. Byl překvapen, protože v něm našel velké množství tuku, což znamená, že již před 5000 lety si lidé uvědomovali, že tuk je výborným zdrojem energie.


Ötzi se zřejmě naplnil tukem před odjezdem na lov do hor. Žaludek obsahoval tuk převážně z kozoroha horského. Maso zvířete sice lovci posloužilo dobře, ale v době, kdy neměli lidé k dispozici sůl, musel pokrm chutnat otřesně. V žaludku byly nalezeny i stopy po jelenovi a po toxických kapradinách, které buď Ötzi využíval na obmotávání masa, nebo je konzumoval, aby se zbavil červů nalezených v minulosti v jeho střevech.

Domů
Sdílet
Diskuse