Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 12:12
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Neandrtálská matka, denisovanský otec. Na Sibiři našli první důkaz křížení dvou druhů našich předků

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci objevili kostičku mladé dívky.

Naši dávní předkové v evoluční linii vývoje člověka spolu spávali a plodili děti. Na první pohled samozřejmé tvrzení však vědcům neumožňovalo spát dlouhá léta, protože až dosud nikdy neobjevili přímý důkaz, že by se spolu neandrtálci a denisované reprodukovali.

Náš druh se přitom před více než 400 tisíci lety rozdělil na více druhů od denisovanů, neandrtálců až po homo sapiens. I když existují důkazy, že se naši předchůdci homo sapiens reprodukovali s neandrtálci i denisovany, mezi posledními dvěma jmenovanými důkaz chyběl.

Našli ho přitom už v roce 2012, ale více než 6 let trvalo, než v laboratoři dokázali správně identifikovat genetickou výbavu. Jako důkaz posloužila maličká kostička dívky, které mohlo být v době smrti přibližně 13 let.


Její otec byl denisovan a matka zase neandrtálka . Kostička představuje průlom ve zkoumání našich předků, protože neandrtálci žili zejména v Evropě a na západě Asie, zatímco denisované se ve většině případů usadili ve východní Asii.

V praxi to znamenalo, že se tak často neměli šanci setkat, ale pokud k tomu nakonec došlo, očividně vůči sobě neměli příliš velké předsudky.

Neandrtálci dokonce dodnes ovlivňují i tvou vlastní genetickou výbavu. Přibližně 2 procenta neandrtálského genomu máme v sobě i my. Obyvatelé východní Asie a zejména Oceánie mají zase 5 procent genomu denisovanů.


Domů
Sdílet
Diskuse