Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 15:54
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vrah Johna Lennona se chtěl už podesáté dostat na svobodu. Mark Chapman sedí už 38 let

HUDBA
Uložit Uložené

Legendárního muzikanta zavraždil Mark Chapman.

Miliony fanoušků jen nevěřícně sledovaly zprávy 8. prosince 1980. Mark Chapman zastřelil před apartmánem na Manhattanu legendárního hudebníka Johna Lennona a svět zaplavily slzy. Od té doby již uběhlo 38 let a Chapman dodnes sedí v newyorském vězení Wende Correctional Facility.

Oslavil své 63. narozeniny a trest mu prakticky nikdy nevyprší, protože soud ho za mříže poslal na 20 let až doživotí. V praxi to znamenalo, že v roce 2000 měl poprvé možnost požádat o podmíněné propuštění, což mu bylo zamítnuto.

Od přelomu tisíciletí dostává stejnou šanci každé dva roky, což znamená, že se na svobodu chtěl dostat i v roce 2018, ale opět neuspěl. Státní komise rozhodující o udělování podmíněných trestů zamítla Chapmanovi jubilejní desátou žádost, přičemž znovu poukázala na podobné argumenty.


 

Chapman se v minulosti přiznal, že Lennona zabil jen proto, že mu záviděl a chtěl vraždou získat stejnou slávu jako hudební hvězda. Úřady mu proto vyčítaly, že neměl jakoukoli úctu k lidskému životu a stále představuje hrozbu pro společnost.

V minulosti proti propuštění protestovala i Lennonova manželka Yoko Ono, která se bála o zdraví svých dětí. Zapomínat nesmíme ani na to, že množství fanoušků zavražděného člena The Beatles by mohlo chtít jeho smrt pomstít, a tak by Chapman mohl být po propuštění z vězení v ohrožení. Další šanci vyjít zpoza mříží dostane zase za dva roky v srpnu.

Domů
Sdílet
Diskuse