Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2018 14:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Tetují, omámí drogami a zabijí. Uniklé záběry ze zvířecí testovací kliniky zachycují opice v hrozivých momentech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ubohá zvířata měla být natočena v nizozemském centru.

Na internetu momentálně způsobilo šok video pocházející z Biomedical Primate Research Centre v Nizozemí. Experimentuje se tam s primáty, kterých tam žije více než 1500, a v roce 2017 bylo přímo v experimentech využito až 317 z nich.

Největší podobné centrum primáty vystavuje všemožným psychologickým a zejména fyzickým situace, aby mohli odborníci analyzovat, jak zvířata reagují.

Záběry zachycují nehumánní zacházení se zvířaty a často až morbidní kroky pracovníků. Video natočila na skryté kamery organizace Animal Defenders International a zveřejnila ho 1. září při příležitosti Mezinárodního dne primátů.

Až dosud však trvalo, než video získalo pozornost široké veřejnosti. Na záběrech může člověk vidět, jak pracovníci primáty uspávají, krmí je všemožnými látkami a potom například tetují.

Zvířatům však při experimentech často není zavedena plná anestezie, takže jednotlivé kroky cítí a nechybí ani hromada bolesti. Po skončení experimentů jsou primáti utraceni a v mnoha případech dokonce přímo před ostatními zvířaty, což způsobuje psychické trauma.

Nejrůznější využívání látek drog přitom musí primáti zvládnout samotě, protože po odeznění prvotního účinku si jich pracovníci ani nevšímají a nezabývají se vysokým rizikem vzniku úrazu.

Video už zaujalo i nizozemský parlament a dokonce bylo přehráno na menším setkání jedné ze součástí Evropského parlamentu, přičemž lidé volají po okamžitém ukončení morbidního experimentování.

Zpět
Sdílet
Diskuse