Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2018 15:55
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Do centra Paříže nebudou smět auta. Zákaz bude platit každou první neděli v měsíci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hlavní město Francie bere ekologii vážně.

Každou první neděli v měsíci bude centrum Paříže uzavřeno pro auta. Mezi 10. hodinou ranní a 6. hodinou večerní budou mít do 1., 2., 3. a 4. arrondissementu (městské části) přístup jen chodci, cyklisté a jezdci na koloběžkách a kolečkových bruslích. 

Jde o součást iniciativy Paris Respire (Paříž, dýchej), kterou má na svědomí starostka Paříže Anne Hidalgo. Přispět má ke zlepšení kvality vzduchu a férovější dělbě veřejného prostoru. 

Nicméně, budou uděleny výjimky. Do vytyčených částí města budou moci vjet lokální rezidenti, roznáška, veřejná doprava a taxi. Vjíždět do centra a vyjíždět z něj budou moci jen na určených místech a budou muset limitovat svoji rychlost na maximálně 20 km/h. Auta budou moci využívat i opraváři, pečovatelé a návštěvníci náboženských obřadů.

Zákaz vjezdu bude aplikován na většinu ulic krom těch nejfrekventovanějších, jako je Boulevard Sébastopol. Platit začne od 7. října

Domů
Sdílet
Diskuse