Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2018 11:21
Čas čtení 0:00
Matúš Majer Jakub Paulík

Maďarsko může být první nekuřáckou zemí. Lidé narození po roce 2020 by to prý měli mít zakázáno zákonem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žádné cigarety ani po osmnácti.

Maďarsko by se v budoucnu mohlo stát první zemí planety, v níž se nebude moci kouřit. Takové představy má premiérův zmocněnec pro ochranu nekuřáků János Lazar, který se snaží prosadit, aby občané, kteří se v Maďarsku narodí po 1. lednu 2020, nesměli kupovat žádné tabákové produkty, a to ani po dovršení 18 let.

Předpokládá se, že tamní vláda bude již brzy čelit zmocněncovým návrhům. K prosazení zákona však bude třeba také ústavní změna.

Iniciativa by se podle Lazara netýkala občanů narozených do roku 2020. Ten však při zákazu od roku 2020 nekončí, rád by také dosáhl zákazu kouření v nákladních vozidlech, zpřísnění tabákové legislativy a uvažuje se i o zřízení státního programu na odvykání kouření pro současných asi 2, 5 milionu maďarských kuřáků.

Maďarsko může být první nekuřáckou zemí. Lidé narození po roce 2020 by to prý měli mít zakázáno zákonem
Zdroj: pixabay.com

Maďarsko je podle Eurostatu s 27procentním podílem rakoviny plic na všech úmrtích způsobených nádorovým onemocněním na prvním místě Evropské unie. Zabránit děsivým statistikám by měla povinná vyšetření plic, nad kterými Lazar rovněž uvažuje.
Domů
Sdílet
Diskuse