Některá jídla by většina z nás nikdy neochutnala. I proto je možná dobře, se nacházejí v muzeích a ne na našich talířích.
Ochutnal bys býčí penis? Sýr ze Sardinie s larvami hmyzu? A co tak šťávu z ovčích očí? Netopýra na salátovém listě? Všechny tyto exotické a hnusně znějící názvy jídel najdeš ve švédském muzeu nechutných jídel, které otevřeli v Malmö.
Kurátor výstavy Samuel West tvrdí, že to, co vnímáme jako odporné či nejedlé, je dáno naší kulturou. V jedné zemi může být určitý typ jídla považován za lahůdku, zatímco v jiné nad ním s opovržením ohrnujeme nosem.
„Nechuť je jedna ze šesti základních lidských emocí a její evoluční funkcí je ochránit nás od jídla, které by pro nás mohlo být nebezpečné – ať už kontaminované, jedovaté nebo zkažené. Znechucení máme zakódované jako emoci, ale to, co považujeme za nechutné, je dáno kulturou,“ citovala kurátora ČT24.
V muzeu najdeš i takové speciality jako smaženou tarantuli či koláč s kousky kuřecího masa.
Výstavu můžeš navštívit do 27. ledna, a pokud ti nestačí se na exponáty jen dívat, některé neobvyklé kousky můžeš ochutnat v tematickém obchodě. Sám West se přiznal, že zatím vyzkoušel jen polovinu pochoutek.