Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2018 8:33
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Fortnite není jen pro malé děti. Těchto 5 důvodů vysvětluje, proč je to nejhranější hra světa

TECH
Uložit Uložené

Fortnite si drží svou popularitu a vypadá to tak, že se na tom v brzké době nic nezmění.

Nebudeme si lhát. Fortnite pobláznil celý svět. Řeč není jen o dětech do 15 let, tato hra zasáhla hned několik generací.

Lidé se na Halloween hojně převlékají za skiny z Fortnite, známé osobnosti dělají emoty (tanečky ze hry) pomalu na každém kroku. Jedním z těch, na které se nezapomíná, je emote Loser v podání Antoina Griezmanna ve finále mistrovství světa, které se hrálo letos. Za což si samozřejmě vysloužil slušný balík kritiky. Mnohým se nezdálo zbytečné ponižování soupeře.

 

S čistým svědomím můžeme titul nazvat jako fenomén, který bourá stereotypy nejen v herní komunitě, ale i ve společnosti jako takové. Co tím myslíme, přiblížíme v pěti bodech. Podívali jsme na možné důvody, proč se hra stala tak diskutovanou, co pravděpodobně stojí za jejím nečekaným úspěchem a kdo je její cílovkou.

Hra, ve které můžeš tvořit, ničit a zabíjet

Kombo, jaké jsme tu ještě neměli a v podstatě jsme si ho ani neuměli představit. Stavět jsme zvyklí v tycoon hrách, střílet zase v Counter Striku. Bořit stavby také není stereotypem, který se objevuje v tradičních hrách.

Odvážný nápad vývojáři z Epic Games začali budovat od roku 2011. U kritiků od začátku vyvolával nadšení a skepticismus zároveň. Co od něj čekat? Otázku si kladli mnozí milovníci her po jejím prvním představení.

První verze hry a její ukázky se však nedají ani zdaleka srovnat s tím, co tu máme dnes. Oficiálně vyšlo Fortnite až o šest let později, tedy v roce 2017, kdy odstartovala první sezóna. Do té doby Epic odkládal vydání, protože chtěl hru dostat do takového stavu, kdy zaujme svým obsahem nejen klasického gamera, ale i občasné hráče, kteří zapnou konzoli jen zřídka. Společnosti se to nakonec podařilo a láme jeden rekord za druhým.

Fortnite není jen pro malé děti. Těchto 5 důvodů vysvětluje, proč je to nejhranější hra světa
Zdroj: Fortnite.com

Vycítili, že mohou vydělat i tehdy, kdy je hra zadarmo

Kdy nejvíce chutná? Přeci, když je zdarma. Fortnite není první hra, kterou si hráči mohou zahrát bez zaplacení. Máme tu však mnoho her, které mají mini-platby během hry a ty zvýhodňují různými způsoby hráčů, kteří jsou ochotni utrácet. Tímto zdravíme EA.

Fortnite na to šel lišácky po způsobu hry od Valve – Counter-Strike: Global Offensive. Hra CS: GO sice není zdarma, ale je za tak nízkou cenu, že si ji bez váhání může koupit prakticky kdokoliv. Ve hře máte navíc možnost být lepší než ostatní, a to nejen skillem, ale také skinem. Skin z tebe samozřejmě neudělá lepšího hráče, ale nabudí dojem jakéhosi respektu či úcty. A toho chtěl Fortnite plně využít.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

The magnificently masked @crazy_boris is #TeamPizza. Which side do you choose?

Príspevok, ktorý zdieľa Fortnite (@fortnite),

Ve Fortnite tuto možnost máš hned v několika variacích. Můžeš si zvolit skin postavy, batůžek, krumpáč, padák a taneček dle svého výběru. Je tedy mizivá šance, že najdete stejnou postavu. Epic z tebe udělá jedinečného hráče. Je snad jasné, že se ze hry stalo absolutně rýžování. Čtyři měsíce zpátky totiž vydělala za tyto kosmetické doplňky astronomickou miliardu dolarů.

Na tvém skillu záleží více než v jiných hrách. Zároveň je však noob-friendly

Hra kombinuje tři elementy – stavění, aim (míření) a brain (logiku toho, co děláš během vypjatých situací). Dobrým se tedy nestane ten, kterému chybí zručnost v jednom ze tří jmenovaných (bohužel). Pokud nemůžeš trefit ani vrata od stodoly, máš pomalé prsty při stavění, nebo prostě neumíš správně a zároveň promptně vyhodnotit klíčovou situaci, výhry se v této battle royale hře dočkáš ojediněle.

Fortnite není jen pro malé děti. Těchto 5 důvodů vysvětluje, proč je to nejhranější hra světa
Zdroj: Fortnite.com

A právě to, že je těžké stát se opravdu dobrým hráčem, přitahuje široké spektrum skutečných gamerů z různých koutů herní komunity. Fortnite se stal jakousi výzvou pro hráče, kteří jsou v hrách všestranní a dokáží se rychle přizpůsobit měnícím se okolnostem, což se během soubojů děje neustále.

Přitahuje však i hráče z opačného konce spektra – občasné hráče, kteří si chtějí jen odpočinout při hře, která je zdarma. Epic se snaží do her přidávat různé itemy a vychytávky, které usnadní slabším hráčům dostat se do finále battle royale (poslední pětice přeživších).

Sice se často nestává, že takový hráč zvítězí, ale je to pro něj těsnotka a právě noob-friendly změny pomáhají slabšímu hráči dotáhnout to tak daleko. Zároveň ho hra rychle neomrzí a udrží ho před obrazovkou déle. A přece skoro vyhrál, tak proč si nezahrát další hru? Možná teď přijde výhra. 

Vývojáři mění hru pravidelně, některé změny prakticky mění mechaniku hry

Zanedlouho bude končit šestá sezóna Fortnite. Pokud hru hraješ třeba od třetí sezóny, určitě ti neunikly desítky změn, které se za tu dobu uskutečnily. Máme ve hře auta, terénní čtyřkolky, nákupní vozíky, rifty (teleporty), cubes (předmět, po jehož konzumaci jsi neviditelný), mnoho nových zbraní.

Ve hře se také mění dokonce i základní mechaniky jako například otevírání padáku během kteréhokoli letu (to už zrušili), stavby, které ničí bouře (také zrušili) či menší životnost stěn (papírové stavby zůstaly). Nemusíme snad vysvětlovat, že když se mění základní mechanismy hry, hra se stává prakticky novým titulem.

 

Zároveň Epic neustále přidává kromě klasických módů jako je sólo, duo či squad (hra ve skupince) i speciální módy. Opravdu specifický je 50v50 mód, kdy se v malé zóně mastí desítky hráčů. Když tě omrzí jedno, můžeš jen přepnout na jiný mód a hra má opět nový nádech.

Epic Games je vydavatelství, které je v herním světě známé svými vylepšeními na úkor zaběhnutých pravidel. Na jednu stranu se hra neustále mění a mnohé to těší, ale zároveň to některé hráče může odradit od hraní. Oddaluje tím svůj vstup na progamingovou scénu. Aktivní hráče však Epic Games zřejmě neztrácí.

Streamovací boom, který tu ještě nikdy nebyl

Pamatuješ si, když jsi drtil CS 1.6 a byli jste s kámošema tak nahajpovaní, že jste sledovali na HLTV svůj oblíbený tým? Dnes je kolem streamování Fortnite podobný boom. Několikanásobně větší.

Fortnite vystřelil jako blesk z jasného nebe a patří mezi ty nejvíce streamované hry na platformě Twitch. Mezi nejznámější streamery této hry patří Ninja, který se zároveň řadí na špic nejsledovanějších hráčů na Twitchi celkově.

I tento novodobý trend streamování pomáhá Epic udržet si nevšední popularitu. Zároveň streamování pomáhá tvořit obrovskou komunitu, která nežije ničím jiným než hrou Fortnite.

Bodů bychom mohli samozřejmě nasbírat i víc. Hra má zajímavý design, Epic využil vlnu popularity battle royale her, dobře vymyšlené in-game questy, zajímavý offline mód. Snažili jsme se však vypíchnout ty nejpodstatnější důvody, proč se Fortnite zapsal do historie her jako mistrovské dílo, které spojilo fungující a odstranilo nefungující.

Domů
Sdílet
Diskuse