Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2019 19:22
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Matka se před amputací připravovala na její pohřeb, Lauren se ale nakonec dostala do Vogue

Matka se před amputací připravovala na její pohřeb, Lauren se ale nakonec dostala do Vogue
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.thisisinsider.com/lauren-wasser-loses-second-leg-toxic-shock-syndrome-2018-1" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">thisisinsider.com</a>
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Aktivistka Lauren Wasser se nevzdala ani po amputaci obou dolních končetin. Teď šíří osvětu o syndromu toxického šoku.

Svět modelingu se liberalizuje každým dnem víc a víc. Dokonalí andílci i celá značka Victoria's Secret schytávají pořádnou kritiku. Na jejich mole totiž neuvidíte transgender či plus size modelky, které už jsou běžnou součástí mnoha přehlídek.

Stejně tak na molech dnes můžete vidět i modelku, která má amputované obě nohy. Místo nich má dvě zlaté protézy, za které se vůbec nestydí. Naopak vystavuje je světu ve velkém – pomáhá jí to šířit osvětu o syndromu toxického šoku, kvůli kterému o nohy přišla. Tady je příběh Lauren Wasser. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lauren Wasser (@theimpossiblemuse),

Celé to začalo v říjnu roku 2012. Lauren bylo 24 let, žila v Los Angeles a živila se modelingem. Prostě sen. Až do té doby, než jí doma došly tampony. Zaběhla si pro ně do nejbližšího obchodu a pokračovala dál na castingy.

Nutno dodat, že Lauren měla vždy velmi silnou menstruaci a používala hygienické pomůcky s nejvyšší absorpční schopností. Už ráno, když se vzbudila, se cítila, jako kdyby na ni něco lezlo.  Ale koho by v říjnu rozhodilo, že cítí symptomy chřipky. Divné by bylo je v říjnu spíše necítit.

Jedna z jejich kámošek ten den slavila narozeniny a Lauren se jí ráno svěřila, že se cítí trochu špatně a neví, zda dorazí. Poté, co si odpoledne vyměnila tampon, se začala cítit ještě o něco hůře. Na party přesto dorazila. Kamarádi jí řekli, že nevypadá moc dobře, ať si jde raději lehnout. Hned, jak přišla domů, byla tak unavená, že šla okamžitě do postele a usnula. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lauren Wasser (@theimpossiblemuse),

Velké štěstí, které Lauren prakticky zachránilo život, je to, že si jsou velmi blízké s matkou. Píšou si denně o všem, co se v životě té druhé děje. Když tedy Lauren mamce neodpovídala, věděla, že je něco špatně. A tak pro jistotu zavolala do bytu své dcery policii, aby ji zkontrolovala.

Syndrom toxického šoku

Infekční onemocnění vyvolané zlatým stafylokokem. Stafylokoky produkují mnoho škodlivin a mezi nimi i toxin TSST-1. Ten dokáže v lidském těle vzbudit silnou imunitní reakci, která vede k těžkému šoku s poškozením vnitřních orgánů a nevratně poškozuje povrch ledvinných kanálků. Může skončit i smrtí. 
 
Syndrom toxického šoku se vyskytuje téměř v polovině případů u menstruujících žen, a to během menstruace nebo krátce po ní, především v souvislosti s používáním menstruačních tampónů.

Ti našli Lauren ráno ležet na bezvládně na zemi. Měla horečku a tvář pokrytou vlastními zvratky. Okamžitě ji odvezli na pohotovost. Doktoři byli zmatení: 24letá mladá dívka v takovém stavu? Poslali její tampon na testy, po kterých bylo jasno  —  syndrom toxického šoku. Slyšeli jsme o něm všichni, ale že se to může stát i nám, to napadne málokoho. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lauren Wasser (@theimpossiblemuse),

Modelka v nemocnici prodělala infarkt a týden a půl dlouhé koma. Po probuzení neměla tušení, kde je. Orgány jí začaly selhávat a v nohou měla pocit, jako by jí hořely. Doktoři doporučili amputaci obou nohou kvůli gangrénám. Lauren se rozhodla o svou levou nohu bojovat a nechala si nejdříve amputovat pouze tu pravou. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lauren Wasser (@theimpossiblemuse),

Po amputaci nohy se dostala do nesnesitelné deprese. V té se utápěla až do doby, kdy jí navštívila fotografka a kamarádka Jennifer Rovero, která ji nafotila, jak se z operace zotavuje. Dalším významným momentem bylo seznámení s Lisou Elifritz – matkou, jejíž 20letá dcera na syndrom toxického šoku zemřela. 

Lisa založila platformu You ARE Loved, na které sdílela dceřin příběh a šíří osvětu ohledně vzácného, ale smrtelně nebezpečného onemocnění. To dodalo Lauren sílu žít. Uvědomila si, že má poslání – informovat o onemocnění a postarat se o to, aby se to samé nemuselo dít dalším a dalším.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lauren Wasser (@theimpossiblemuse),

Ačkoliv Lauren museli amputovat i druhou nohu, nebere už život tragicky. Šíří osvětu o prevenci, aby syndrom toxického šoku nestál nohy či život další dívky.

Na co si dát pozor?

Důležité je mít ruce před výměnou hygienických pomůcek umyté mýdlem. Nebo používat aplikátor. Tampony je třeba měnit často. A to i v případech slabé menstruace – vždy minimálně jednou za 8 hodin. Vyzkoušet můžete i alternativu v podobě menstruačního kalíšku, kterým ušetříte nejen planetu, ale i svou peněženku. Dá se totiž používat několik let. 

Lauren se do světa modelingu vrátila. Získala přízvisko „Dívka se zlatýma nohama“ a přispívá tak v poslední době k tolik žádané diverzitě v modelingu. 

Domů
Sdílet
Diskuse