Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2019 15:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Rusové navrhli reklamu na oběžné dráze. Gigantický billboard by nám v noci svítil nad hlavami

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Reklamám už dnes asi opravdu neutečeme.

Reklama na nás dnes číhá na každém kroku. Různé značky se snaží ovlivnit naše rozhodování billboardy, bannery či videoreklamami. A ruský startup jménem StartRocket se rozhodl jen přilít benzín do ohně, protože kompletně navrhl bizarní megareklamu přímo na oběžné dráze, na její nejnižší úrovni.


Čtyři sta osmdesát kilometrů nad našimi hlavami by se tak vznášel světelný nápis s propagovanou zprávou či produktem. Nepoužívali by však žádné žárovky, ale světlo přímo ze Slunce. Kvůli postavení Země vůči Slunci by reklama mohla fungovat vždy za úsvitu a během západu. Každý satelit by měl obrovskou a silně reflektivní plochu, díky čemuž by zářil jako reflektor.

O vše se má postarat množství miniaturních satelitů, každý z nich má představovat jeden světelný bod. Ty by se následně sjednotily dle přání klienta.

Problémů je však hned několik. Tím hlavním je, že jde o příliš invazivní reklamu, ale takto výrazný světelný smog by mohl výrazně narušit a ohrozit astronomická pozorování z naší planety.

Domů
Sdílet
Diskuse