Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2019 10:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Čím obéznější, tím menší mozek. Angličtí vědci publikovali zajímavou studii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie byla publikována v časopise Neurology.

Výzkumný tým z anglické univerzity Loughborough University v čele s autorem Markem Hamerem se nedávno zaměřil na to, jak spolu souvisí objem mozku a obezita. Výsledky studie možná mnoho lidí překvapí, protože analýza ukázala, že čím více tuku v oblasti břicha máš, tím menší by měl být objem tvého mozku.

Když máš na břiše příliš tuku, máš menší mozek než ostatní, zjistili vědci

Autoři studie si obezitu definovali pomocí dvou ukazatelů. Prvním z nich bylo klasické BMI které se zaměřuje na poměr váhy k výšce, zatímco druhým ukazatelem byl poměr pasu k bokům. Pokud máš BMI vyšší než 30, s největší pravděpodobností trpíš obezitou, přičemž při poměru pasu k bokům jsou považováni za obézní muži s výsledkem nad 0,90 a ženy nad 0,85.

Výzkumu se zúčastnilo 9 652 lidí, avšak pozvaných bylo mnohem více, a tak i samotný autor Mark Hamer konstatoval, že z něj nelze vyvozovat výsledky platné pro celou populaci. Průměrný věk účastníků byl 55 let a z jejich celkového počtu bylo nakonec 19 % označeno za obézní. Lidem nejenže změřili jednotlivé poměry, ale pobavili se s každým i o životním stylu či stravovacích návycích.

Keď máš na bruchu priveľa tuku, zmenšuje sa ti mozog, zistili vedci v štúdii
Keď máš na bruchu priveľa tuku, zmenšuje sa ti mozog, zistili vedci v štúdii Zdroj: tumblr

Pomocí magnetické rezonance následně změřili objem bílé a šedé hmoty mozku. Šedá hmota obsahuje množství nervových buněk a je odpovědná za hlavní funkce mozku, na druhé straně bílá hmota zejména propojuje jednotlivé části mozku.

Po úspěšném absolvování testů nakonec výzkumníci zjistili, že 1 291 účastníků výzkumu, u kterých zaznamenali vysoké BMI i vysoký poměr pasu k bokům, mělo nejmenší průměrný objem šedé hmoty v mozku se 786 centimetry kubickými.

Účastníci považováni za zdravé jedince, kterých bylo 3 025, zaznamenali průměrný objem šedé mozkové hmoty 798 kubických centimetrů. Lidé s vysokým BMI, ale bez příliš vysokého poměru pasu k bokům zase měli objem 793 kubických centimetrů.

Ačkoliv výsledky neprokazují příčinnost mezi objemem mozku a obezitou, rozhodně zdokumentovali souvislost mezi těmito dvěma jevy. Z analýzy vyplývá i to, že obezita ovlivňuje zmenšování konkrétních mozkových oblastí. V budoucnu proto bude třeba provést nové studie zabývající se tématem do hloubky, zakončil Hamer.

Domů
Sdílet
Diskuse