Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2019 10:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Apple Pay slaví v Česku úspěch. Lidé utrácejí za miliony, stát chce dát menším podnikatelům terminály

TECH
Uložit Uložené

V Česku včera spuštěný Apple Pay se ukazuje v konkrétních číslech.

Několikaleté čekání se vyplatilo. O službu Apple Pay je mezi Čechy obrovský zájem a podobný typ bezhotovostních plateb by mohl v budoucnu sehrát zajímavou roli. Platit telefonem je snadnější a bezpečnější není potřeba mít u sebe peněženku ani vytahovat kartu – stačí vytáhnout mobilní zařízení a prostě přiložit

Od včerejšího dne spustily službu instituce jako Twisto, Komerční banka, MONETA, Česká spořitelna, AirBank a mBank a v další vlně, která proběhne v průběhu letošního roku, se slibují připojit i ostatní banky. Klienty zatím informuje chybová hláška o nepodpoře jejich platební karty už při jejím přidávání do systému

Apple Pay slaví v Česku úspěch. Lidé utrácejí za miliony, stát chce dát menším podnikatelům terminály
Zdroj: Flickr.com/ec_times

Česká spořitelna ohlásila při úterním podvečeru 20 tisíc uživatelů, kteří si Apple Pay aktivovali a během toho utratili 2,5 milionu korun.

MONETA ohlásila 9 tisíc klientů, kteří provedli transakce ve výši půl milionu korun.

Air Bank novou technologii zkusilo na 22 tisíc klientů, kteří zaplatili 3,2 milionu korun.

Twisto a Apple Pay vyzkoušelo 12 procent majitelů účtů, kteří mají zařízení od Applu.

„Výsledky prvního dne překonaly naše očekávání. V průměru si aktivoval kartu pro Apple Pay dokonce každý čtvrtý uživatel našeho mobilního bankovnictví,“ říká mluvčí Monety Jakub Švestka.

Blýská se na dobu bezhotovostní?

Moderní alternativu placení chce podpořit i stát. K přijímání Apple Pay není potřeba nic než obyčejný NFC terminál, který je implementován do drtivé většiny klasických platebních terminálů.

Česká republika je co do počtu těchto zařízení v obchodech a u živnostníků jedna z horších zemí v Evropě. Máme u nás 215 tisíc terminálů, zatímco potřeba by bylo alespoň 400 tisíc.

Apple Pay slaví v Česku úspěch. Lidé utrácejí za miliony, stát chce dát menším podnikatelům terminály

Společnost Mastercard chce proto s Ministerstvem průmyslu a zástupci podnikatelských asociací podepsat memorandum, které by umožňovalo zpřístupnit terminály i tam, kde to zatím jde jen velmi těžce – u menších podnikatelů a např. také řemeslníků, kteří se obávají poplatků a tím pádem nákladů navíc. V sousedním Polsku je zavedeno něco podobného a tam je možné platit bezhotovostně třeba i v kostele.

Příchod služeb jako Apple Pay nebo Google Pay a další technologické vychytávky by tak u nás mohly spustit doslova revoluci v placení. Bezkontaktních plateb u nás využívá 90 procent Čechů. Kromě plateb prostřednictvím těchto služeb jde peníze i vybírat, a to u bezkontaktních bankomatů.

Anketa:
Preferujete hotovost, nebo raději platíte bezhotovostně?
Radši platím v hotovosti
Mám raději bezhotovostní platby
Radši platím v hotovosti
13 %
49 Hlasů
Mám raději bezhotovostní platby
87 %
335 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse