Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2019 10:39
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

V jakém věku jsme vnímáni opačným pohlavím za nejpřitažlivější?

V jakém věku jsme vnímáni opačným pohlavím za nejpřitažlivější?
Zdroj: unsplash.com / Banter Snaps
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Věk je sice jen číslo, ale ve vztazích hraje větší roli, než si možná myslíš.

Známe to zejména ze showbyznysu, ale stále více se tento fenomén dostává i mezi obyčejné lidi. Dvacetiletá manželství se mnohdy rozpadají, protože muž cítí potřebu jakéhosi „znovuzrození“, které mu může poskytnout pouze mladší partnerka. Hovoříme přitom o 10, 15, ale i 20letých rozdílech.

Možná se toto téma týká i tebe. Pak sis určitě na vlastní kůži okusil, jak na tuto věkovou propast reaguje tvé okolí. Případně ses ocitl na opačné straně, kdy se ti nezamlouvá, že někdo z tvých přátel či příbuzných takovýmto způsobem podlehl, a možná jsi s tím úplně v pohodě a přijde ti to naprosto přirozené.

Co však hovoří o věkových rozdílech nové poznatky? Není pochyb, že velký věkový rozdíl tvoří určité stresové jádro už pro samotnou zamilovanou dvojici. Reakce okolí jsou v mnoha případech ne právě chápající, a tak se musí věkově nesouměrné páry vypořádat s určitým sociálním tlakem. Proč však věnujeme věku partnera tak nadměrnou pozornost a jak je samotný věk vlastně ve vztahu důležitý?

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších?
V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších? Zdroj: unsplash.com / Freestocks.org
 

Na tyto otázky se snažili odpovědět Conroy-Beam a Buss studií „Why is age se important in human mating? Evolved age preferences and their influences on multiple mating Behaviors“, která byla tento měsíc publikována ve vědeckém žurnálu Evolutionary Behavioral Sciences.  

Jak je již známo po desetiletí, důležitost věku spočívá v jeho signalizační moci. Stačí se podívat na dvě velmi důležité oblasti, ve kterých má věk největší slovo. Jsou jimi plodnost a finanční stabilita. Pokud bychom na to chtěli jít velmi jednoduše, mohli bychom říci, že první faktor mají na starosti ženy a druhý muži. Kvůli plodnosti si muži vybírají mladší ženy a kvůli finanční jistotě si ženy vybírají starší muže.

Pojďme se však podívat, co říká nová studie. Lidská sexuální touha a dlouhodobý zájem o páření a plození potomstva sledují reprodukční schopnost toto potomstvo produkovat (tzv. fitness nebo reprodukční fitness), což jsou vlastnosti související s věkem, věk je tak klíčovým ukazatelem heterosexuální romantické přitažlivosti.

Pokud bychom chtěli nahlédnout, které věkové kategorie jsou nejatraktivnější, v jakém věkovém rozmezí bychom se u obou pohlaví pohybovali? Jak jsme již řekli na začátku, u žen je snad nejdůležitějším faktorem atraktivity schopnost zplodit potomstvo. Proto se muži v mnohem větší míře dívají na ženskou krásu, její křivky a podobně.

V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších?
V akom veku sme vnímaní opačným pohlavím za najpríťažlivejších? Zdroj: unsplash.com / Guillaume De Germain
 

Z evolučního hlediska plodnost ženy kolísá podle věku, tím pádem by měly být určité věkové kategorie žen přitažlivější než jiné. Obecně dosahují ženy vrcholu své plodnosti kolem 25 let. Tedy nejvíce přitažlivými jsou pro muže +/- 25leté ženy.

Vysoká plodnost se udržuje i v průběhu třicítky, ale pak značně až do menopauzy klesá. To nasvědčuje tomu, že muži jsou schopni mít zvýšený romantický a sexuální zájem o ženy právě ve věku mezi 20. a 30. rokem života.  

Tyto empirické důkazy doplňují i všeobecně známý fakt, že muži prostě už odpradávna reflexivně upřednostňují mladší ženy. Podle zjištění Conway-Beama a Busse mají muži v průměru o 3 roky mladší partnerky.

Evidence sňatků z několika zemí po celém světě také zobrazují, že manželé bývají obvykle starší než jejich manželky, přičemž věková mezera se zvětšuje, čím je muž starší. Studie také odhalila, že muži utrácejí více peněz na zásnubní prsteny pro mladší ženy a utrácejí více peněz za mladší prostitutky. 

Domů
Sdílet
Diskuse