Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2019 20:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Na obnovu Notre-Dame sa už vyzbierala takmer miliarda eur! Do kompletnej obnovy už chýba len pár miliónov

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zhorený Notre-Dame si na svoju opravu vyžiada nemalé čiastky peňazí.

O požiari ikonickej parížskej katedrály Notre-Dame si už určite počul. Zrútila sa pri ňom najvyššia vežička aj značná časť strechy, čo nie je tragédiou len pre Francúzsko, no pre Európu aj celý svet.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že s obnovou katedrály začne už čoskoro a že do piatich rokov bude znovu plne funkčná. Ako však uvádza TASR, architekt a urbanista Jean-Michel Wilmotte v miestnom rádiu uviedol, že si rekonštrukcia vyžiada možno až miliardu eur.

Macronov päťročný plán na obnovu Notre-Dame síce úplne nespochybnil, no nie je si istý, či obnovovať katedrálu do pôvodného stavu je dobrý nápad. Napríklad, pôvodnú drevenú strechu by nahradil kovovou, čo by zlepšilo aj logistickú situáciu.

Podľa najnovších správ sa však vyzbieralo už 880 miliónov eur, získať tak posledných pár desiatok miliónov nebude snáď také náročné.

Domů
Sdílet
Diskuse