Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2019 11:38
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Praha 7 vyhlásila stav klimatické nouze

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Městská část Prahy se připojuje k výzvě na ochranu klimatu.

Praha 7 vyhlásila stav klimatické nouze. Dnes o tom informoval na Twitteru její starosta Jan Čižinský. Městská část se tak připojila k desítkám municipalit z celého světa a Velké Británii a Irsku

„Nikdo nemůžeme udělat chybu, když se budeme k životnímu prostředí chovat ohleduplněji,“ napsal Čižinský na sociální síť. Jaká konkrétní opatření Praha 7 přijme, zatím nekonkretizoval.

Městská část Prahy se tak zapojuje do série prohlášení, kterou zahájil už na podzim v loňském roce londýnský starosta Sadiq Khan. Zároveň se zavázal, že do roku 2030 přejde hlavní město Velké Británie na energii bez využití spalování fosilních paliv. Následovala další města západního světa a nakonec stav klimatické a environmentální nouze vyhlásila celá Británie a Irsko.

Pokud se k výzvě přidají i další města a státy, existuje možnost, že se podaří udržet globální oteplování pod hranicí jednoho a půl stupně. Jak by přístup ke klimatu mohl za stavu nouze vypadat, napovídá britská zpráva Komise pro klimatickou změnu. Při jejím plnění by Velká Británie mohla snížit emise skleníkových plynů do 30 let takřka na nulu.

Změně je však třeba hodně obětovat, podle zprávy komise až jedno či dvě procenta HDP ročně. Podle Britů mohou přispět i jednotlivci či firmy, pokud budou méně používat auta, méně konzumovat maso a v zimě nastavovat termostat na 19 stupňů.

Domů
Sdílet
Diskuse