Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2019 12:23
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Slovákovi hrozí doživotí za pěstování marihuany. Policisté zabavili 33 kg rostliny, prý ji potřeboval na mastičku pro mámu

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Okresní soud v Košicích se zabýval netradičním případem. 41letý Július z Trebišova čelí obvinění z nedovolené výroby, držení a obchodování s omamnými látkami.

V září roku 2017 při domovní prohlídce u Júlia policie našla marihuanu. Rostlinu pěstoval na svém pozemku, policisté po zpracování rostlin zajistili 33,3 kg sušiny, což podle policejních tabulek odpovídá množství 66 600 obvykle jednorázových dávek, informuje sme.sk. Na černém trhu by takové množství zajistilo prodejci slušný balík peněz, přes 166 tisíc eur (více než 4 miliony korun).

Zajímavé je, jak se u soudu Július bránil. Své zahrádkářské dovednosti využíval k tomu, aby pro svou mámu vyrobil dostatek konopné masti, prý proti dekubitům. Tvrdí, že nejdříve rostlinu sbíral volně v přírodě a když zjistil, že matce opravdu pomáhá, začal ji pěstovat. Policisté přišli až po matčině pohřbu, její verzi se tak už nedozvíme. Rostlinu občas kouřil, ale nikdy nedistribuoval.

Ilustrační foto.

Slovákovi hrozí doživotie za pestovanie marihuany. Vyše 33 kg sušiny vraj potreboval, aby liečil mamu
Slovákovi hrozí doživotie za pestovanie marihuany. Vyše 33 kg sušiny vraj potreboval, aby liečil mamu Zdroj: Sakchai Lalit/TASR/AP

Tím, že se u muže našlo až 33 kg rostliny, skutek je posuzován jako zločin až ve čtvrtém odstavci a v nejpřísnější trestné sazbě – hrozí mu 20 až 25 let vězení nebo doživotí. Soud však vyhověl návrhu obhajoby, které se zdá být trest neadekvátní. Neprokázalo se totiž, že rostlinu prodával.

Navíc, podle váhy policie, 14 kusů po vysušení váží 5,7 kg, 13 kusů téměř 4,5 kg a podobně. To se obhájci nezdá a chce, aby se na to podíval chemik. Případ se tedy odročil na neurčito a momentálně probíhá doplnění dokazování.

Domů
Sdílet
Diskuse