Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2024 14:46
Čas čtení 1:04
Veronika Ábelová

Lady Gaga, Drake a další zpět na TikToku. Platforma uzavřela novou smlouvu s Universal Music Group

Lady Gaga, Drake a další zpět na TikToku. Platforma uzavřela novou smlouvu s Universal Music Group
Zdroj: Getty Images
HUDBA HUDBA TIKTOK
Uložit Uložené

V poslední době bylo hudební vydavatelství Universal ve sporu s TikTokem kvůli licenčním poplatkům. Proto začal Universal stahovat hudbu svých umělců z této platformy. Teď podepsaly novou smlouvu, která by měla oblíbené interprety na TikTok vrátit.

Předešlé měsíce byly ve znamení sporu mezi Universal Music Group a TikTokem, a to kvůli poplatkům, který TikTok vyplácel umělcům Universalu. Teď ale oznámily novou licenční smlouvu, která by měla spory ukončit a hudbu Lady Gaga, Taylor Swift nebo Drakea vrátit zpátky na TikTok.

Důsledkem sporu bylo to, že Universal na konci ledna tohoto roku stáhl z této platformy hudbu svých umělců. Situace eskalovala až do toho bodu, kdy Universal napsal otevřený dopis. V něm stálo, že TikTok chce vybudovat obchod založený na hudbě, aniž by za ni spravedlivě zaplatil.

Doporučeno
„Stal jsem se parodií sebe sama.“ Chris Hemsworth tvrdě zkritizoval vlastní výkon v posledním Thorovi „Stal jsem se parodií sebe sama.“ Chris Hemsworth tvrdě zkritizoval vlastní výkon v posledním Thorovi 1. května 2024 14:15

V dubnu se hudba Taylor Swift, ještě před jejím vydáním nového dvojalba The Tortured Poets Department, vrátila na TikTok. Teď ale společnosti dospěly k dohodě, podle které se vrátí hudba i dalších umělců a umělkyň. 

Taylor Swift.
Taylor Swift. Zdroj: Taylor Swift/Eras Tour/propagačný materiál

K situaci se v prohlášení vyjádřil i generální ředitel a předseda představenstva Universal Music Group Lucian Grainge. „Tato nová kapitola našeho vztahu se společností TikTok se zaměřuje na hodnotu hudby, nadřazenost lidského umění a na dobro kreativní komunity. Těšíme se na spolupráci s týmem TikToku, ve které podpoříme zájmy našich umělců a skladatelů, inovace v zapojení fanoušků a zároveň monetizaci hudby,“ uvedl.

Doporučeno
Jak prát oblečení méně anebo vůbec? Ve světě letí trend nepraní. Poradíme ti, jak na něj Jak prát oblečení méně anebo vůbec? Ve světě letí trend nepraní. Poradíme ti, jak na něj 29. dubna 2024 17:11

Vyjádřil se i generální ředitel TikToku Shou Chew. „Hudba je nedílnou součástí ekosystému platformy TikTok a jsme rádi, že jsme s Universal Music Group našli společnou cestu,“ uvedl v prohlášení. „Jsme odhodláni spolupracovat na podpoře hodnot, objevování a propagace všech úžasných umělců a skladatelů Universal Music Group a prohlubovat jejich schopnost růst, propojovat se a zapojovat se do komunity TikToku,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse