Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2019 14:27
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V budoucnu budeme nuceni pracovat jen 4 dny v týdnu. Naše zaměstnání produkují příliš mnoho emisí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O čtyřdenním pracovním týdnu sníme už dlouho, brzy to však bude nutnost.

Lidé po celé Evropě by měli začít pracovat mnohem méně, aby se vyhnuli drastickým změnám klimatu, tvrdí nová studie. Zabývá se zejména vypouštěním skleníkových plynů. Abychom zabránili přehřátí planety o více než 2 stupně, je třeba zkrátit naše pracovní doby.

Drtivá většina zaměstnání nějakým způsobem ovlivňuje tvorbu uhlíkových emisí, píše The Guardian. Ať už jsou to továrny s komíny nebo jen spotřeba neobnovitelné energie v kancelářích.

Zatímco u ostatních států by obvykle stačilo zkrátit pracovní týden na 4 dny, v případě nejkritičtějších zaměstnání ve Spojeném království by měli dělníci pracovat jen 9 hodin týdně. Ve Švédsku 12 hodin a v Německu pouze 6. Právě tyto tři země jsou na tom s uhlíkovými emisemi katastrofálně.

V budúcnosti zrejme budeme nútení pracovať len 4 dni v týždni. Naše zamestnania produkujú príliš veľa emisií
V budúcnosti zrejme budeme nútení pracovať len 4 dni v týždni. Naše zamestnania produkujú príliš veľa emisií Zdroj: unsplash

Pokud nenajdeme ekologičtější způsoby, jak by továrny či společnosti mohly fungovat ekologičtěji a zároveň se budeme chtít vyhnout přehřátí planety, pracovat budeme muset mnohem méně, naznačuje zmíněná studie od Autonomy.

Nebo snížíme přítomnost uhlíku, nebo budeme muset pracovat méně a tím pádem ho i méně vypouštět do ovzduší. Na jednu stranu to zní jako sci-fi, na druhou stranu jsme už naši planetu dostatečně dlouho ignorovali, takže je třeba přistoupit k dramatickým opatřením.

Domů
Sdílet
Diskuse