Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2019 14:39
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Praha chce vyhlásit stav klimatické nouze. Do roku 2030 zároveň hodlá snížit emise oxidu uhličitého o 45 %

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hlavní město bere klimatické změny vážně.

Praha chce do roku 2030 snížit na svém území emise oxidu uhličitého o 45 %. Za dalších dvacet let se chce uhlíku zcela zbavit. Na dalším zasedání zastupitelů hlavního města bude vyhlášen stav klimatické nouze. Zpravodajskému serveru Novinky.cz to řekl náměstek primátora Petr Hlubuček. 

Zároveň vznikne speciální komise, která má za úkol do roka vypracovat balíček návrhů opatření na ochranu klimatu. Zabývat se bude primárně čtyřmi oblastmi: udržitelnou energií, udržitelnou mobilitou, cirkulární ekonomikou a adaptační strategií na změnu klimatu. Město tak budou čekat změny ve způsobu dopravování či získávání energie. 

Co se týče elektrické energie, město zvažuje například zavedení povinnosti pro dopravní podnik navýšit ročně o pět procent podíl elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Na konci měsíce by Praha měla vyhlásit klimatickou nouzi. Přidá se tak k městské části Praha 7, ale i stovkám dalších měst po celém světě. Nehodlá ji ale nazvat nouzí, nýbrž klimatickou výzvou, aby zbytečně neděsila občany. 

Domů
Sdílet
Diskuse