Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2019 19:09
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Tyson Fury: Příběh neporaženého boxera, který deprese řešil kokainem a alkoholem

Tyson Fury: Příběh neporaženého boxera, který deprese řešil kokainem a alkoholem
Zdroj: TASR/AP
SPORT
Uložit Uložené

30letý britský profesionální boxer má dnes bilanci 28 vítězství a jednu remízu, před pár lety byl však blízko smrti. Jaký je příběh Tysona Furyho?

Tyson Fury je v současnosti již legendárním boxerem a když v roce 2015 zdolal Vladimira Klička, podmanil si celý boxerský svět. Dnes se může pyšnit bilancí zápasů v poměru 28 vítězství a jedna remíza, kterou zaznamenal před pár měsíci s Deontayem Wilderem. I tu by však chtěl v odvetě v příštím roce rozlousknout.

Pravdou však zůstává, že 30letý Brit to ve svém životě nikdy neměl lehké a důležitější souboje sváděl spíše mimo ring.

Těžké dětství a psychózy

Když se Tyson Fury narodil, vážil jen půl kilogramu. Doktoři mu mnoho šancí na přežití nedávali, jeho otec měl však opačný názor a protože byl velkým fanouškem tehdejšího šampiona Mikea Tysona, dal mu stejné jméno a rozjeli velký boj.

Už v šesti letech trpěl Fury psychickými problémy, viděl hořící záclony a monstra, i díky sportu se však dokázal s nešťastným osudem poprat. Tehdy však ještě nevěděl, že ho čeká obrovská kariéra a s ní i hluboký pád.

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom
Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom Zdroj: TASR/AP

Dvě nejdůležitější osoby v jeho kariéře

Od třinácti let aktivně trénoval se strýcem Hughiem, který při něm stál po většinu kariéry včetně prvního profesionálního vítězství v roce 2008. Kromě fyzické přípravy pro něj byl vždy i mentální oporou, v roce 2014 však zemřel po 11 týdnech v kómatu a Tysonova nejdůležitějšího zápasu v kariéře proti Kličkovi se už bohužel nedožil.

Další klíčovou osobností byl pro neporazitelného boxera druhý strýc Peter, který ho vytáhl a přinutil k disciplíně v době, kdy už mohlo být po všem. Tyson se již několikrát nechal slyšet, že pokud by netrénoval s ním, už dávno by neboxoval.

Peter ho vytáhl z alkoholu a klubů a společně 28. listopadu 2015 dosáhli cenného titulu mistra světa v nejtěžší váhové kategorii ve čtyřech prestižních organizacích. Po výhře na body přišel i srdceryvný projev Tysona, kde děkoval oběma dosavadním trenérům, byl však natolik dojatý, že řeč ani nedokončil.

Deprese léčené alkoholem a drogami 

V roce 2016 se pro magazín Rolling Stone Tyson Fury otevřel a veřejně vyprávěl o svých problémech s drogami, konkrétně s kokainem. Článek začíná slovy „Tyson Fury během posledních čtyř měsíců začal brát kokain, pít každý den a přibírat jako prase.“

Šampion v něm prozradil, že kokain je jediná droga, kterou kdy zkusil, a argumentoval, že je to jeho osobní život. Závislost podle něj se sportovní výkonností nijak nesouvisí.

„Nebyl jsem v posilovně několik měsíců, netrénoval jsem, procházel jsem depresemi. Mám toho dost. Mám tři děti, krásnou ženu, ale už nechci žít. Doufám, že mě někdo zabije předtím, než zabiju sebe. Strávím věčnost v pekle,“ svěřil se také Fury v rozhovoru. Prozrazuje i to, že mu doktoři diagnostikovali bipolaritu a manickou depresi. Dodal, že drogy jsou ten nejmenší problém, který ve svém životě má. Zároveň však podle dostupných informací podstoupí léčbu.

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom
Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom Zdroj: TASR/AP

Dopingový skandál 

Tyson Fury byl známý i svými kontroverzními rasistickými, antisemitskými a xenofobními vyjádřeními. Homosexualitu přirovnával k pedofilii, později se však za své vyjádření omlouval a hájil se tím, že je věřící.

Suverénně nejvíce však jeho pověstí otřásl dopingový skandál, který vedle drog a depresí jeho kariéře taky nepomohl. Ještě v únoru 2015 odevzdal Brit vzorek moči, která byla později vyhodnocena jako pozitivní na anabolický steroid nandrolon. I když vždy tvrdil, že by vědomě a úmyslně pravidla dopingu nikdy neporušil, přijal dvouletý trest se zpětnou platností.

Zajímavostí je, že britská antidopingová organizace ponechala zápas s Kličkem v platnosti i přesto, že se udál právě v době, kdy byl jeho test na zakázané látky pozitivní.

Velký návrat 

Rozhovor pro Rolling Stone spatřil světlo světa 4. října 2016. V úvodu března už avizoval velký návrat mezi boxerskou elitu a i když se tehdy avizovaný zápas nekonal, v roce 2018 zvítězil hned třikrát, čímž opět potvrdil pozici šampiona. Už však nebyl majitelem prestižních opasků, protože mu byly odebrány. A stále platilo, že odveta s Kličkem není na pořadu dne.

Dnes si 30letý Brit připisuje další velké vítězství a je stále neporaženým boxerem, který našel vyrovnaného soupeře jen jednou. Deontay Wilder dokázal ustát jeho tvrdé údery a remizovat. Odveta by se měla konat v následujícím roce. 

Doporučeno
Neporažený šampion Tyson Fury naložil německému soupeři TKO, pak si zazpíval Neporažený šampion Tyson Fury naložil německému soupeři TKO, pak si zazpíval 16. června 2019 13:50
Domů
Sdílet
Diskuse