Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2019 18:27
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Ponorku, ve které zemřelo 52 námořníků, se podařilo najít po 51 letech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nové technologie pomohly najít ponorku, kterou před 50 lety hledali marně.

V lednu 1968 se blízko přístavu Toulon ztratila ponorka s názvem Minerva. V té době měla na palubě 52 námořníků. K jejímu nalezení bylo nasazeno množství týmů, ale veškerá námaha byla marná. Hledat později přestali.

Podle BBC hledání obnovila francouzská ministryně obrany Florence Parly až na začátku tohoto roku, na opětovné prosby pozůstalých.

„Nalezli jsme Minervu,“ zveřejnila ministryně na Twitteru. „Pokládám to za obrovský úspěch, ale zejména úlevu pro rodiny, které tak dlouho čekaly,“ vyjádřila se k celé situaci.

Pozostalí neprestali dúfať ani po 51 rokoch, ponorku, v ktorej zomrelo 52 námorníkov sa podarilo nájsť
Pozostalí neprestali dúfať ani po 51 rokoch, ponorku, v ktorej zomrelo 52 námorníkov sa podarilo nájsť Zdroj: wikipedia

Nový tým, který vláda sestavila k nalezení ponorky, postupoval opět od začátku. Analyzoval všechny údaje nehody, v úvahu bral i otázku přílivů a odlivů. To a nové technologie jim pomohly najít trosky ponorky.

Vrak našla loď americké společnosti Ocean Discovery 45 kilometrů od přístavu a 2 370 metrů pod hladinou.

Příčina nehody dodnes není známa. Ponorka Minerva je součástí řetězce smrtelných katastrof, které v šedesátých letech postihovaly vojenské ponorky po celém světě. Rodiny doufají, že pozůstatky ponorky jim dají otázky na odpovědi, na které se ptají již 50 let.

Domů
Sdílet
Diskuse