Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2019 10:50
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vzácné nové video zachycuje člena kmene, který dosud nebyl nikdy kontaktován

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přežití kmene Awá ohrožuje odlesňování i násilní dřevorubci.

Hluboko v Amazonii v deštném pralese se na kameru podařilo zachytit člena kmene Awá, který dodnes zůstává v izolaci trvající tisíce let. Přestože kmen své území nerozšiřuje a neútočí na běžné obyvatele Brazílie, finanční zájmy v pralese tyto lidi ohrožují již dlouhá léta, píše The Guardian.

Nevládní organizace NGO Survival International dokonce kmen Awá označila za nejohroženější kmen původních obyvatel na celé planetě.

Na internetu se objevila nahrávka, která zachycuje polonahého muže s oštěpem v ruce. Muž nachází v porostu mačetu, očichává ji a rozhlíží se po okolí, protože tuší, že mu hrozí nebezpečí. Za pár vteřin si všimne, že ho někdo nahrává, a tak okamžitě utíká zpět do hustého pralesního porostu.

Největším nepřítelem těchto lidí je pokračující odlesňování Amazonského pralesa. V posledních letech bylo několik původních obyvatel zabito dřevorubci, kteří v pralese často pracují ilegálně, a několik kmenů se muselo nedobrovolně vystěhovat, pokud nechtěly přijít o své životy.

Domů
Sdílet
Diskuse