Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2019 15:46
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Parkování jako v bondovce? Díky první úředně povolené plně automatizované funkci je to realita

Parkování jako v bondovce? Díky první úředně povolené plně automatizované funkci je to realita
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/World-first-Bosch-and-Daimler-obtain-approval-for-driverless-parking-without-human-supervision.xhtml?oid=43968944&ls=L2VuL2luc3RhbmNlL2tvLnhodG1sP29pZD00ODM2MjU4JnJlbElkPTYwODI5JmZyb21PaWQ9NDgzNjI1OCZib3JkZXJzPXRydWUmcmVzdWx0SW5mb1R5cGVJZD00MDYyNiZ2aWV3VHlwZT10aHVtYnMmc29ydERlZmluaXRpb249UFVCTElTSEVEX0FULTImYWpheFJlcXVlc3RzTWFkZT0xJnRodW1iU2NhbGVJbmRleD0wJnJvd0NvdW50c0luZGV4PTU!&rs=40" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">daimler.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Firmy Bosch a Daimler zaznamenaly významný milník v oblasti automatizované přepravy.

Automatizované systémy jsou stále rozšířenější v sériových autech. I kvůli legislativám totiž na trhu není žádný plnohodnotný autopilot, který by zcela a na neomezenou dobu odlehčil řidiče od řízení vozidla.

Doba se však rychle mění a na svět se aktuálně prodrala špičková technologie, která jasně naznačuje, že už za pár let může být všechno úplně jinak. Přední společnosti Bosch a Daimler představují významný milník na cestě za automatizovaným ježděním.

Dvě firmy, které dlouhá léta úzce spolupracují při vývoji technologií, totiž získaly povolení od příslušných orgánů v Bádensku-Württembersku pro plně automatizovaný parkovací systém v parkovacím domě muzea Mercedes-Benz ve Stuttgartu.

Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii áno
Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii áno Zdroj: media.daimler.com

Laicky řečeno, na světě je první úředně povolená plně automatizovaná parkovací funkce. Díky technologii Valet Parking je možné nechat zaparkovat a vyparkovat vozidlo, aniž by v něm seděl řidič.

Po aktivaci funkce prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu vozidlo bez jakéhokoliv dohledu dokáže zaparkovat v parkovacím domě. Problémem nejsou ani patra či překážky, kterým se dokáže vyhnout, případně před nimi zastavit. Krátce poté, co řidič vjede do parkovacího domu a po vystoupení telefonem aktivuje plně automatizované parkování, vozidlo vyhledá za pomoci nové technologie volný box a zaparkuje

Samozřejmě, stejně to platí i v případě opačného postupu – pokud řidič své vozidlo potřebuje, přes aplikaci si vyžádá jeho vyparkování z parkovacího domu. Celý parkovací manévr nám společnosti představují na autentickém videu, kde je danou technologií vybaven sériový Mercedes-Benz třídy E.

Celý manévr je v režii komunikace mezi vozidlem a inteligentní infrastrukturou od společnosti Bosch, která snímači sleduje koridor. Technologie je zatím dostupná pouze v Německu a poslouží jako vzor, podle kterého bude tato parkovací služba zřejmě v budoucnu schválena i v parkovacích domech po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse