Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2019 10:24
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Uber plánuje přijít s létajícími taxíky do roku 2023. Služba bude dostupná i mimo USA

TECH
Uložit Uložené

Osmiminutový let takovým taxíkem tě vyjde na zhruba 4 tisíce korun.

Uber plánuje již brzy odstartovat zajímavou a zároveň poměrně kontroverzní službu létajících taxíků. Pilotní přepravní sítě chtějí vybudovat a demonstrovat před očima veřejnosti nejen v USA, ale také v australském Melbourne. Postupně by měla přijít na řadu i další velkoměsta.

Testovací lety by měly začít již příští rok a komerční služba Uber Air bude podle všeho dostupná v roce 2023. Melbourne se tak po Dallasu a Los Angeles stává třetím městem, ve kterém společnost plánuje zavést létající taxíky. 

„Brzy bychom chtěli službu aplikovat i v dalších australských městech. Tento způsob dopravy by měl být tichý, bezpečný a také šetrný k životnímu prostředí,“ tvrdí Susan Anderson, regionální manažerka Uberu pro Austrálii.

Společnost chce tímto způsobem vyřešit zbytečné čekání v městských zácpách. Zákazníci prý ušetří hodiny cesty během odpolední dopravní špičky díky zakoupení „letenky“ ve službě Uber Air za přibližně 4600 korun za osmiminutový let.

Uber na tomto projektu spolupracuje i s americkým Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA). Program létajících taxíků má název Elevate.

Uber však není jedinou společností, která má v plánu přepravovat lidi ve vzduchu. Podobné projekty plánují i Rolls Royce či Boeing.

Princip fungování takové dopravy spočívá ve využívání přistávacích plošin jako nástupních stanic pro pasažéry, kteří se chtějí prostřednictvím létajícího taxíku dostat na jinou plošinu v okolí.

Z toho vznikne síť (tzv. Elevate Network) stanic, na kterých si budeš moci kdykoli nastoupit a během cesty se pokochat pěkným výhledem.

Domů
Sdílet
Diskuse