Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2019 14:44
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jaké sériové vrahy jsme viděli v druhé sérii Mindhuntera a jak vypadali v realitě?

Jaké sériové vrahy jsme viděli v druhé sérii Mindhuntera a jak vypadali v realitě?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Druhá série Fincherova seriálu je tady a posouvá laťku ještě výše.

Článek obsahuje spoilery!


Po dvou letech čekání se na naše obrazovky vrátil David Fincher se svým seriálovým veledílem Mindhunter. V druhé sérii nám prostřednictvím agentů Forda a Tenche opět představil várku sériových vrahů.

Krom notoricky známého vůdce sekty Charlese Mansona a jeho neslavně proslulého kolegy Davida Berkowitze, jsme v průběhu devíti hutných hodin stopáže mohli nahlédnout do života celé řady méně známých vrahů. Stejně jako u první série, i u této jsme pro tebe připravili jejich přehled a společně si porovnáme, jak věrně byli na obrazovce ztvárněni oproti svým reálným předobrazům.

Dennis Rader (BTK)

Obzvláště brutální a zdánlivě nepolapitelný vrah byl divákům představen už v úvodních sekvencích několika dílů první série. V té aktuální se mu již detektivové věnovali a poprvé zazněla jeho přezdívka BTK (bind, torture, kill – svázat, mučit, zabít). Našim hrdinům se nepodařilo jej polapit a trápit se budou ještě minimálně několik sérií. 

Dennis Rader unikal policii od své první vraždy v roce 1974 až do roku 2005, kdy měl na kontě už deset mrtvých. Po celou dobu žil navenek spořádaným životem a vypadával tak z hledáčku zoufalých ochránců zákona. Mezitím si uvolňoval od svého sexuálního sadismu brutálními vraždami žen. Posílal dopisy policii a médiím a z místa činu si bral suvenýry. Nejčastěji v podobě spodního prádla oběti. V červnu roku 2005 byl odsouzen k 10 doživotním trestům. Své činy si v současnosti odpykává ve věznici El Dorado v Kansasu.

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Murderpedia /Netflix

David Berkowitz (Samův syn)

Podivínské individuum, které agenti navštívili, má reálný předobraz v muži, který v průběhu jednoho roku zastřelil 6 lidí. Stejně jako v seriálu, i v realitě nejprve tvrdil, že ho k vraždám donutil sousedovic pes.

A ačkoli to nebyli konkrétně agenti Bill Tench a Holden Ford, kdo jej přesvědčil, tak i reálný David nakonec přiznal, že si svoji psychickou chorobu vymyslel, aby se vyhnul tvrdému trestu. Nakonec jej ale strach z negativního obrazu v médiích přiměl učinit přiznání. Vrah, který mezi lety 1976 a 1977 terorizoval New York City střelbou do náhodných obětí, dostal trest 25 let až doživotí, který si stále odpykává v Sullivan Correctional Facility v New Yorku.

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Murderpedia/Netflix

William „Junior“ Pierce

Ano, i skutečný William Pierce neměl příliš pod čepicí. Údajně mu bylo naměřeno IQ 70 a jeho vyjadřovací schopnosti byly na úrovní studenta základní školy. Nicméně, podařilo se mu ještě před dopadením spáchat devět vražd v průběhu jednoho roku.

Hrdelní zločiny spáchal po ukončení sedmiletého trestu za loupež a pokus o útěk z vězení. Přestože soudní psycholog varoval, že může být nebezpečný sobě i ostatním, byl propuštěn. Následně se dopustil řady vražd včetně usmrcení teprve 13leté dcery senátora Jamese Cuttina. Od března 1971 dodnes si odpykává doživotní trest ve věznici v Georgii. 

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Bettmann / Getty Images / Netflix

William Henry Hance

Jeden z mála Afroameričanů, kteří jsou oficiálně uznanými sériovými vrahy. Mezi lety 1977 a 1979 se tento mladík s IQ kolem 75 bodů dopustil vražd nejméně čtyř žen. Činil tak v průběhu své vojenské služby nedaleko základny, kde vraždil prostitutky. V roce 1994 byl popraven na elektrickém křesle. 

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Army of U.S. / Netflix

Wayne Williams

Jméno tohoto muže je nejvíce ze všech spojováno s vraždami dětí v Atlantě, které probíhaly mezi lety 1979 a 1981. Ale přesto, že životem tehdy zaplatilo 22 dětí a 6 mladíků, Williamsovi byly prokázány jen vraždy Nathaniela Catera a Jimmyho Ray Payna.

Přestože se prokuratura snažila dokázat mu i zbylé zločiny, nikdy se jí to nepodařilo. Sám Williams tvrdí, že je nevinný. V současnosti sedí ve věznici v Georgii. Vyšetřování atlantských vražd bylo v březnu letošního roku obnoveno starostkou Atlanty Keishou Lance Bottoms. 

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Fulton County Police
 

Elmer Wayne Henley

Drzý seriálový mladík byl ve skutečném životě poskokem Dena Corlla, jednoho z nejaktivnějších vrahů v americké historii. Mezi lety 1970 a 1973 mu pomohl nalákat a následně zavraždit 28 mladých mužů. Corll byl jeho mentorem a oběti mu sháněl společně s dalším poskokem – Davidem Owenem Brooksem.

Z poskoka se nakonec stal agresor a Henley v roce 1973 svého mistra zastřelil. Za tuto vraždu a účast na řadě dalších byl odsouzen k šesti po sobě jdoucím trestům na 99 let, které si odpykává v Texasu.

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Bettmann / Contributor / Netflix

Tex Watson

Tex byl členem Mansonovy rodiny, který se účastnil nechvalně známých vražd uskutečněných v roce 1969 v Hollywoodu, během nichž mimo jiných zabili těhotnou herečku Sharon Tate. V seriálu byl zdůrazněn fakt, že Tex nebyl jen obětí Mansonových manipulací, ale mužem, který by pravděpodobně vraždil tak jako tak.

Stejně jako hlava rodiny, i on byl odsouzen k trestu smrti a nakonec mu byl zmírněn na doživotí. V současnosti sedí ve věznici v Kalifornii a už dlouhé roky neúspěšně žádá o předčasné propuštění. 

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: California Police / Netflix

Paul Bateson

Jediný vrah ze seriálu, který je na svobodě. Jeho případ vyvolal řadu otazníků. Obviněn a odsouzen byl pouze za jedinou vraždu – novináře Addisona Verrilla. Nicméně, mnohdy mu bývají přičítány i vraždy šesti homosexuálních mužů, kteří byli rozsekání, nacpáni do pytlů a vhozeni do řeky Hudson. Tyto zločiny mu ale nebyly nikdy dokázány.

Zajímavostí je, že si ještě před odsouzením v roce 1979 střihl cameo v legendárním Vymítači ďábla od Williama Friedkina. Paul Bateson byl na svobodu propuštěn v roce 2003. O jeho dalším osudu neexistují žádné veřejně dostupné informace.

Na levé části obrázku je Bateson ve Vymítači ďábla

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Warner Bros. / Netflix

Charles Manson

Pravděpodobně nejznámější zločinec všech dob byl v roce 1971 odsouzen za naplánování několikanásobné vraždy. Sám však nikdy nikoho nezabil. Jakožto charismatický lídr k tomu přiměl svoje stoupence. Ti v létě 1969 zavraždili herečku Sharon Tate v osmém měsíci těhotenství a její přátele Jaye Sebringa, Wojciecha Frykowskiho a Abigail Folger.

Den nato zavraždili Lena a Rosemary LaBiancovi. Manson měl údajně v plánu rozpoutat vraždami rasovou válku. Nepodařilo se. On i jeho stoupenci dostali doživotní tresty. Charles Manson skonal za mřížemi v roce 2017, kdy mu bylo 83 let. 

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: California Polices Dpt. / Netflix

Edmund Kemper

V druhé sérii se objevil i náš starý známý Ed Kemper. Rozměry a váhou obrovský manipulátor s IQ 140 mezi lety 1972 a 1973 zavraždil 10 lidí. Mezi sériovými vrahy byl výjimečný svou upřímností. Před soudem se ke všemu doznal a žádal pro sebe trest smrti. Kvůli kalifornským zákonům mu ale nemohlo být vyhověno, a tak byl odsouzen k osmi po sobě jdoucím doživotním trestům. Svůj trest si odpykává v California Medical Facility ve Vacaville v Kalifornii.

Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter
Jaké sériové vrahy nám představil seriál Mindhunter Zdroj: Murderpedia/Netflix
Domů
Sdílet
Diskuse