Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 20:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Během projekce českého filmu Nabarvené ptáče odcházeli diváci ze sálu. Byl na ně příliš explicitní

FILMY A SERIÁLY ČESKO FILM
Uložit Uložené

Český snímek Nabarvené ptáče vyvolal na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách zděšení i požitek, slzy i pohoršení.

Několikaminutový potlesk, i odmítavé reakce odcházejících diváků. Český film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula se zdá být nejrozporuplnějším filmem na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a zároveň něčím naprosto jiným, než divákům do českých kin přináší známí tuzemští filmaři. Snímek podle některých totiž připomínal sociální experiment o tom, co kdo vydrží. 

Film o stopáži 2 hodiny a 49 minut tvoří jen z devíti minut dialogy a neobsahuje žádnou hudbu. Řadí se tak mezi snímky pro náročnější diváky. Možná právě proto během projekce v sále pro 1500 filmových kritiků během snímku několik lidí. Některé scény byly příliš explicitní, drsné, brutální. Na jeho konci však většina přítomných tleskala.

Doporučeno
Mimořádný úspěch našeho filmu. Po 25 letech se do hlavní soutěže festivalu v Benátkách dostal český snímek Mimořádný úspěch našeho filmu. Po 25 letech se do hlavní soutěže festivalu v Benátkách dostal český snímek 27. července 2019 16:33

Snímek, jenž má nakročeno získat celosvětová ocenění, popisuje příběh malého hocha, který je svými rodiči ukryt na venkov před masovým vyhlazováním Židů. Teta, u které chlapec je, však umírá a následuje cesta citlivé duše, která je nucena putovat nebezpečným a zlým světem domů. 

„Mohu bez váhání konstatovat, že se jedná o monumentální dílo a jsem velmi rád, že jsem to viděl. Zároveň doufám, že už s ním nikdy nebudu mít nic společného,“ napsal v recenzi britský deník The Guardian. Film dostal od renomovaného recenzenta Xana Brookse pět hvězdiček z pěti.

Magazín i-D se zároveň už v titulku svého článku ptá, zda nejde o nejkontroverznější film roku 2019. „Po masové panice a chaosu na prvním promítání v Benátkách Nabarvené ptáče již prokázalo, že není pro slabá srdce,“ píše Douglas Greenwood.

Během projekce českého filmu Nabarvené ptáče odcházeli diváci ze sálu. Byl na ně příliš explicitní
Zdroj: Nabarvené ptáče

Značnou rozporuplnost ohledně snímku však dokazuje další hodnocení kritika z International Cinephile Society: „Pokud by film Poslední tvář neexistoval (můžu o tom jen snít), Nabarvené ptáče by skutečně získalo moji osobní Zlatou malinu za nejhorší film, jaký jsem kdy viděl ve více než dvou desetiletích. Promiňte, omlouvám se. Hodně lidí, s nimiž jsem mluvil, sdílelo tento názor,“ prohlásil Cédric Succivalli.

Téměř tříhodinový film má v České republice oficiální premiéru 12. září 2019. Už trailer napovídá, že půjde o znamenitý snímek se silným příběhem a mrazivou atmosférou.

Domů
Sdílet
Diskuse