Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. září 2019 9:25
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Tyranosaurus rex měl v hlavě něco jako osobní klimatizaci, ukázal výzkum

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

T-Rex měl v lebce dvě díry. Teď už víme, k čemu sloužily.

Predátora, jehož mnozí označují za toho nejstrašnějšího, jaký kdy chodil po Zemi, ti určitě nemusíme představovat. I přesto, že vyhynul před miliony let, jsi o něm určitě slyšel a vědce nikdy nepřestal zajímat. Podle nové studie měl Tyranosaurus rex v hlavě něco jako osobní klimatizaci.

Dinosaurus měl na vrchu své lebky dvě velké díry. Dosud vědci věděli, že byly vyplněny svaly a ty mu pomáhaly při pohybu čelisti. Profesor anatomie z Missouri Casey Holliday si však řekl, že tato odpověď je příliš jednoduchá. Složil tým vědců a skutečnost začal zkoumat podrobněji.

Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu
Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu Zdroj: Public Domain Pictures

„Je velmi zvláštní, že sval začíná u čelisti, otočí se o 90 stupňů a pokračuje podél vrchu lebky,“ vysvětluje profesor pro FoxNews, proč ho to zaujalo natolik, že začal výzkum: „Teď už máme dostatek přesvědčivých důkazů o cévách v této oblasti hlavy, díky aligátorům a plazům, které dnes běžně známe.”

Vědci začali používat přístroj, kteří vizuálně ukazuje teplotu těla. Na výzkum použili krokodýla, protože právě on se T. Rexovi podobá ve věcech potřebných na výzkum nejvíce

Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu
Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu Zdroj: wikipedia

„Tělesná teplota aligátora závisí na jeho prostředí. Přístroje nám jasně ukázaly, že když bylo chladno a aligátor se snažil zahřát, tak se na vrchu jeho lebky ukázala červená skvrna, která znázorňuje teplo. V opačné situaci, když bylo venku horko, skvrny byly tmavé, jakoby se to vypnulo, aby nehřálo,“ popisuje výsledky členka týmu.

Krokodýli, kteří mají v lebce podobné díry jako T. Rex, tak dokázali odhalit záhadu děr zvířete, které již dávno vymřelo.

Domů
Sdílet
Diskuse