Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2019 12:04
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Bezkontaktní platby bez PINu se od zítra změní. Proč a kdy po vás terminál bude chtít PIN kód?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kvůli nové evropské směrnici bude někdy nutné zadávat PIN i v případě, že zaplatíš méně než 500 korun.

Každý, kdo platí bezkontaktně, si už zvykl na to, že PIN kód není u menších plateb potřebný. Přiložili jsme kartu a z obchodu vzápětí odcházeli. Věděli jsme totiž, že pokud platba nepřekročí 500 korun, nic víc udělat nemusíme. To však už od zítra, 14. září, nebude samozřejmostí. Terminál vás může vyzvat k zadání PINu, i když je váš účet jen pár korun, informuje Sba.

Štandard platenia bezkontaktne bez PINu sa od zajtra mení, prečo a kedy si od vás terminál vypýta PIN kód?
Štandard platenia bezkontaktne bez PINu sa od zajtra mení, prečo a kedy si od vás terminál vypýta PIN kód? Zdroj: Slovenská banková asociácia

Změnu při placení vysvětlují tak, že PIN kód bude třeba, pokud člověk zaplatí pětkrát po sobě méně než 500 korun. Nebo pokud platbami bez kódu v součtu zaplatíš více než 150 eur (přibližně čtyři tisíce korun).

„Při placení je důležité sledovat a řídit se pokyny zobrazenými na platebním terminálu,“ doporučuje Milena Kořenová, výkonná ředitelka České bankovní asociace. Také dodává, že pokud mezi sérií bezkontaktních plateb kdykoli zadáte PIN, například při placení větší částky, počítadlo se vynuluje a platby se počítají znovu.

Doporučeno
Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty 31. srpna 2019 9:31

Tato změna se týká všech českých bank na trhu. Karet Visa, Master Card, Maestro a dalších. Stejné pravidlo platí i pro klienty, kteří platí telefonem či hodinkami.

Evropská směrnice říká, že ověření klienta musí být provedeno minimálně dvěma autentifikačními prvky. Sem patří tři kategorie, první je heslo nebo PIN. Druhá je vlastnictví, tedy například smartphone či tablet. Třetím prvkem může být například otisk prstu.

Domů
Sdílet
Diskuse