Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 8:06
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Unikla data všech obyvatel Ekvádoru. Na veřejnost se dostaly platy i adresy nejbohatších

TECH EKVÁDOR
Uložit Uložené

Zatím není jasné, kdo za únikem stojí a co bylo jeho cílem.

Dva bezpečnostní experti společnosti vpnMentor odhalili masivní únik dat, který se podle všeho týká kompletní populace Ekvádoru včetně 7 milionů dětí. 18 GB dat objevili na nezabezpečeném serveru společnosti Amazon, kde byla k nahlédnutí pro téměř kohokoliv. Cloudový server provozuje analytická a marketingová společnost Novaestrat, informuje BBC.

Jde také o osobní a choulostivé informace jako například výška platu, ale i čísla identifikačních průkazů, telefonické kontakty nebo podrobnosti o rodině, bydlišti, vzdělaní a práci. Mezi oběťmi se nachází také ekvádorský prezident a také Julian Assange – zakladatel portálu WikiLeaks, který žádal v Ekvádoru o azyl a několik let se skrýval na velvyslanectví této země v Londýně.

Doporučeno
Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty 31. srpna 2019 9:31

Podle odborníků ze ZDNet by tato data v rukou gangsterů měla nevyčíslitelnou hodnotu. Snadno by mohli zjistit adresy bohatých obyvatel země, ale i informace, které by se daly proti ním použít. Naštěstí v současnosti již není možné nahlédnout k uniklým datům, protože přístup ke cloudovým serveru zablokoval bezpečnostní tým Ekvádoru pro mimořádné kybernetické situace. Situaci se zabývá i vláda, která označila případ za „velmi choulostivý“.

„Únik dat zahrnuje velké množství citlivých údajů umožňujících identifikaci osob na individuální úrovni,” píše jeden ze dvou bezpečnostních expertů, který únik odhalil.

Domů
Sdílet
Diskuse