Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2019 13:49
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Historik nabízí Okamurovi a jeho SPD půlroční kurz dějin zdarma

NEWS TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

V kurzu by se mimo jiné zaměřili na 10 základních témat, kterým se Okamurova SPD věnuje.

Historik doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. z Karlovy univerzity nabídl v otevřeném dopisu poslanci Tomio Okamurovi semestrální kurz soudobých dějin zdarma. Učinil tak v reakci na množství historických událostí, procesů a osobností, které Okamura a jeho strana užívají k argumentaci ve veřejném prostoru. Historik upozorňuje, že se slova místopředsedy poslanecké sněmovny „zcela míjejí s historickou skutečností“ a nabízí mu pomocnou ruku. 

Politikovi a jeho straně nabízí zdarma půlroční kurz soudobých dějin, který by obsahoval zhruba 10 seminářů zaměřených na základní témata, kterým se Okamurova SPD věnuje. 

Stehlík dále konkretizuje, které pojmy by bylo politikovi a jeho straně třeba vysvětlit. Jde kupříkladu o nacionalismus, vlastenectví, národ, diktatura, totalita nebo demokracie. Členům politické strany by následně doporučil i četbu, která by obsahovala pro názornost mimo jiné i Obrázky z českých dějin a pověstí

V závěru historik uznává, že jeho nabídka může vypadat absurdně, přesto je přesvědčen o smysluplnosti vzdělávání. Předseda SPD Tomio Okamura už na otevřený dopis stihl zareagovat. Národní muzeum označil za „zpolitizovanou sluníčkářskou instituci“ a lidoveckou stranu osočil z „ježdění na sjezdy sudetoněmeckého landsmanšaftu.”

Doporučeno
„Mám rád muslimy,“ řekl místopředseda pražské SPD, poté si vychutnával kebab. Členové hnutí ho za to chtějí vyloučit „Mám rád muslimy,“ řekl místopředseda pražské SPD, poté si vychutnával kebab. Členové hnutí ho za to chtějí vyloučit 1. srpna 2019 16:18
 

SPD by ale přeci jen historické lekce potřebovala, její poslanci mají v některých věcech zjevně mezery. Sám předseda v rozhovoru pro DVTV o táboře v Letech uvedl, že jej „nikdo nehlídal a nebyl oplocen a vězni se v něm mohli snadno pohybovat.“ Později se vymlouval na horečku.

Policie loni v prosinci požádala o vydání poslance SPD Miloslava Roznera kvůli popírání holokaustu. Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník byl zase za nenávistné výroky vůči homosexuálům, Romům a židům odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu a byla mu uložena pokuta. 

Domů
Sdílet
Diskuse