Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2019 9:38
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Nový nejdelší let světa trval téměř 20 hodin. Přistál v Sydney, pasažéři museli dodržovat přísný harmonogram

NEWS
Uložit Uložené

Cestující měli určeno, kdy mohou spát či jíst.

Australská společnost Qantas spustila testovací lety mezi New Yorkem a Sydney, které mají trvat skoro 20 hodin. Jak informuje AeroTime, první let dlouhý 16 200 kilometrů začal 18. října, přičemž 20. října letadlo doletělo do cíle. Šlo o první z trojice testovacích letů, které byly nazvány Project Sunrise.

Na dané trase s Boeingem 787-9 Dreamliner cestovalo podle BBC 49 lidí.

Najdlhší 20-hodinový let má za sebou prvú testovaciu cestu. Pasažieri dodržiavali prísny harmonogram
Najdlhší 20-hodinový let má za sebou prvú testovaciu cestu. Pasažieri dodržiavali prísny harmonogram Zdroj: Qantas

Dobrovolní pasažéři testovacího letu se měli řídit speciálním harmonogramem, ve kterém firma určila časy na konzumaci jídla, spánek a fyzický pohyb. Během letu byli pasažéři monitorováni, přičemž se například z důvodu kvality spánku zkoumala jejich hladina melatoninu. Posádka letadla však musela naopak zůstat v pozornosti, a proto se u nich testovala jejich bdělost.

Aktuálně nejdelší obchodní leteckou trasou je spojení mezi New Yorkem a Singapurem, které od roku 2018 zajišťuje Singapore Airlines. Let trvá přibližně 18 hodin. První testovací let australské společnosti Qantas podle Anguse Whitleyho, který publikoval svůj článek na portálu Bloomberg, trval 19 hodin a 30 minut.

Pravidelné lety by chtěla společnost spustit v roce 2022. Whitley tvrdí, že po nástupu do letadla se od pasažérů vyžadovalo, aby vydrželi alespoň 6 hodin bez spánku. „Chtělo to disciplínu a úsilí, abychom v první polovině letu udržovali rutinu bez spánku,“ napsal.

Zpět
Sdílet
Diskuse