Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2019 10:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Občanka povinně už od 6 let. Ministerstvo vnitra chce zavést velkou změnu

NEWS MINISTERSTVO VNITRA OBCANSKY PRUKAZ
Uložit Uložené

Ministr vnitra Jan Hamáček chce navrhnout snížení věkové hranice, kdy bude občan muset mít občanský průkaz.

Povinnost vlastnit občanský průkaz mají mít už děti od 6 let. Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který snížení věkové hranice navrhne vládě v rámci nového připravovaného zákonu. Elektronicky čitelné občanky by se podle ministerstva měly stát hlavním identifikátorem občanů a nahradit tak v tomto směru rodná čísla. Informoval o tom server Novinky

Usnadní to cestování 

Občanský průkaz již v tuto chvíli dle náměstka Petra Mlsny v Česku vlastní 353 tisíc dětí pod patnáct let a 1,2 milionu dětí i v kombinaci s cestovním pasem. Usnadnit to má například také cestovaní po schengenském prostoru, ke kterému stačí právě jen občanský průkaz. Nechat vystavit občanku pro své dítě navíc mohou rodiče klidně i dnes po jeho narození.

Doporučeno
Na polském černém trhu se prodávají děti. Cena jednoho novorozence dosahuje až 900 tisíc korun Na polském černém trhu se prodávají děti. Cena jednoho novorozence dosahuje až 900 tisíc korun 19. září 2019 18:15

„Občanka tomu šestiletému dítěti neříká jen to, jak se jmenuje a kde se narodilo, ale je to i jeho doklad o tom, že je občanem České republiky,“ dodává Mlsna s tím, že jej však děti nebudou muset nosit neustále u sebe.

Rozporuplné reakce  

Zastání návrh našel například u Ivana Bartoše, šéfa Pirátů. „Když pominu, že děti budou vedle klíčů ztrácet i občanky, pak, je-li smyslem, že by vznikla jedna kartička, kterou by se člověk prokazoval na úřadech nebo třeba v bance, by to nebyl špatný nápad,“ řekl.

U některých politiků se však návrh s pochopením nesetkal. „Rozšiřování povinností pro děti, dokonce už od šesti let, jenom proto, aby si někdo na vnitru usnadnil identifikaci, nepovažuji za dobrý nápad,“ řekl pro Právo Petr Benda (ODS).

Podle místopředsedy strany STAN Petra Gazdíka to přinese jen více byrokracie pro rodiny s dětmi a nezajistí jim to vyšší ochranu osobních údajů, kterou ministerstvo vnitra argumentuje.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13
Domů
Sdílet
Diskuse