Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2019 16:24
Čas čtení 0:00
Branislav Noskovič

Nový seriál ze světa Game of Thrones se už natáčí. O čem budou 3 připravované spin-off příběhy?

Nový seriál ze světa Game of Thrones se už natáčí. O čem budou 3 připravované spin-off příběhy?
Zdroj: © 2016 HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Podívejme se blíže na to, co vše by se dalo adaptovat do chystaných prequelů.

I když jsme se se seriálem nadobro rozloučili, fanoušci ságy A Song of Ice and Fire se určitě nemusí obávat, že se do tohoto fantastického světa už nevrátíme. Před několika týdny jsme tě informovali o třech nových projektech, které by měly vyprávět příběhy odehrávající se před událostmi v Game of Thrones. O dvou z nich máme i nové, ačkoli na množství stále poměrně skromné informace.

První z nich autor knižní předlohy Geroge R. R. Martin ještě donedávna označoval jako Long Night, ale nejnovější zprávy nyní hovoří o prequelu s názvem Bloodmoon. Jeho pilotní část se začala natáčet začátkem května v Belfastu. Podle jistých zdrojů byly první záběry vytvořeny v Cushendon Caves, kde vznikla i scéna z druhé série, kdy Melisandra za přítomnosti Sira Davose porodila démona.

Lady Melisandre
Lady Melisandre Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Podobně se říká, že pro seriál bylo vyšlechtěno několik psích mláďat (pravděpodobně rasy československého vlčáka, která byla použita i v Game of Thrones). Je tedy možné, že se po boku seveřanů z Westerosu opět objeví direwolves.

Pokud stále doufáš, že by mohli doprovázet některé z našich známých televizních hrdinů, tak budeš zklamaný. Příběhy nové show se totiž vrátí v čase přibližně o osm tisíc let do takzvaného Age of Heroes, který začal vytvořením svazku mezi Children of the Forrest a First Men. Takže žádní draci, žádní Targaryeni. Legendární Valyrii tehdy obývalo pouze pár otrhaných pastýřů ovcí. Říše, která ve světě neměla obdoby, nebyla ještě ani v plenkách.

Jak jsme psali výše, projekt má zatím pracovní název Bloodmoon, tedy krvavý nebo červený měsíc. Ten v mytologii různých civilizaci v našem reálném světě často znamenal předzvěst nějaké katastrofy, důležité změny, která ovlivní chod dějin, či příslib něčeho nového.

Game of Thrones a celkově knižní série od Martina byla bohatá na symboliku, ať už to byla červená kometa, dualismus v podobě ohně a ledu, způsob úmrtí jednotlivých postav (více například zde) nebo různá proroctví.

Daenerys
Daenerys Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Je proto možné, i s přihlédnutím k tomu, jak spisovatel dosud chystaný seriál nazýval, že se skutečně dočkáme příběhu souvisejícího s Long Night. Tu provázela zima, která netrvala několik let, ale celou generaci. Zima, která skoro zničila veškerý život na celém známém světě. Zima, kterou vyvolal Night King a jeho White Walkers.

Podle dostupných zpráv a náznaků z nedávného rozhovoru s Vladimírem Furdíkem to vypadá tak, že se s těmito děsivými postavami opět setkáme. Stejně tak bychom se měli dozvědět více i o původu Starků, jaký význam pro ně mají direwolves a jak byl postaven Winterfell nebo The Wall.

Tu vybudoval Brandon Stark, zvaný také jako Bran the Builder, v podstatě první známý Stark vůbec. Ve stejném období samozřejmě vznikla i Night's Watch. Není však známo, v jakých časových intervalech se tyto mezníky historie severu odehrály a zda je nový seriál všechny dostatečně obsáhne.

Další významný rod, který je podobně prastarý jako předkové Neda Starka, jsou Lannisterovi. Internetem už pár měsíců kolují teorie, že Naomi Watts, která je jako první známá herecká hvězda angažována v chystaném projektu, by mohla hrát postavu v legendách nosící jméno Lann the Clever.

Ten, nebo ta podle příběhů a písní úskokem získala Casterly Rock a založila rod Lannisterů. Zda je to pouze fanouškovská teorie, nebo pokus tvůrců feminizovat některé prvky historie A Song of Ice and Fire, je momentálně nejasné, ale jako téma u piva to zatím postačí.

Naomi Watts
Naomi Watts Zdroj: Watts: Rex/Shutterstock; Illustration: variety

Pokud jsi při sledování Game Of Thrones nebo čtení knih dával pozor, víš, co předcházelo stavbě The Wall. Night Kingovi a jeho mrazivým společníkům se postavil legendární bojovník Azor Ahai, který nesl neméně známý meč Lightbringer. Jeho původ je však nejasný a kromě příběhu o ukování bájné zbraně se o něm neví téměř nic.

Nočního krále a jeho bílé bojovníky sice nakonec nezabil, ale alespoň zahnal dostatečně daleko na sever, aby jeho obyvatelé učinili všechna opatření pro to, aby se tak snadno a brzy nevrátili.

Otázkou zůstává, jak a které z těchto námětů tvůrci adaptují do nového seriálu. Je třeba si uvědomit, že v Game of Thrones měli na obsah neuvěřitelně bohatou literární předlohu, ale všechny ostatní příběhy a legendy, které Martin vytvořil, jsou pouze jakési poznámky nebo skici toho, co se mohlo dít.

Pokles kvality poté, co epizody předběhly obsah knih, si uvědomil snad každý pozornější divák. V případě chystaných prequelů, respektive spin-offů, si budou autoři muset domyslet mnohem více, ačkoli pomocná ruka spisovatele určitě chybět nebude.

Targaryen fleet
Targaryen fleet Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Pojďme se ale podívat na druhý chystaný projekt. Zatímco ten první je stále opředený tajemstvími, o tomto víme pouze to, že by se mohl týkat nejslavnějšího Targaryena Aegona Dobyvatele (Aegon the Conquerer), jehož rodina se před několika generacemi usadila na Dragonstone poté, co opustila Valyrii.

Tento dávný předek Daenerys za bouřky zrozené pomocí svých dvou sester, tří draků a zpočátku poměrně skromné armády v podstatě dobyl celý Westeros. Tedy kromě Dorne. Některé kraje si podmanil násilím, jiné lstí a tehdejší král severu Torrhen Stark dokonce před ním poklekl bez zkřížení jediného páru mečů.

To on vybudoval King's Landing a pevnost Red Keep, založil malou radu a čestnou královskou stráž pod velením Oryse Baratheona, jeho nevlastního bratra. S oběma svými sestrami se oženil a každá mu dala jednoho syna, kteří kralovali jeden po druhém.

Životní příběh Targaryena, který získal téměř všech sedm království (hádej, čí drak zničil pevnost Harrenhall, kde byla v druhé sérii vězněna Arya, Gendry a Hot Pie), nabízí určitě podrobnější náhled do tehdejších událostí než předešlý námět o dlouhé noci.

Harenhall
Harenhall Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Nechceme příliš spekulovat, ale zpracování daného tématu by bylo zřejmě výhodné i pro producenty vzhledem k tomu, že tato část dějin Westerosu se odehrává ve stejných lokacích jako Game of Thrones. Draci by byli také tři, autoři filmových triků by tedy měli o něco méně práce, než kdyby měli vytvářet nějaké jiné příšerky úplně nanovo.

Poslední chystaný spin-off už zůstává čistě jen jako předmět k domněnkám a přehnaným fanouškovským teoriím, protože o něm zatím neřekl nikdo nic.

Producenti a zástupci z HBO nám už ale stihli ohlásit, že žádný projekt nebude pojímat toulky rytíře Duncana Talla (Vysokého), jehož doprovázel mladičký Aegon V, toho času ještě princ. Tyto příběhy jsou shrnuty i v knize The Knight of the Seven Kingdoms samozřejmě z pera George R. R. Martina.

Pokud však danou skutečnost pomineme nebo ji budeme brát jako návnadu na různé dohady, můžeme si připomenout období, ve kterém tento známý Sir žil. Bylo to totiž v dobách rebelie rodu Blackfyre, jehož příslušníci si dělali nárok na Železný trůn.

Kořeny celého konfliktu byly zapuštěny během vlády krále Aegona IV., často nazývaného také jako Aegon Unworthy (Hanebný). Jeho největší hédonistickou vášní totiž bylo plození bastardů, které na smrtelné posteli všechny tvrdohlavě zlegitimizoval a tím pádem si mohli dělat nároky na pozici vládce celé říše.

Three-Eyed Raven
Three-Eyed Raven Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Jedním z nich byl i Daemon Rivers. Ještě před smrtí ho jeho výsost pasovala na rytíře a darovala mu meč Blackfyre, který si Daemon přisvojil místo toho bastardího. Po smrti hanebného krále na trůn usedl jeho syn Daeron II., známý svou rozvážnou a smírnou povahou.

S Aegonovými bastardy nechtěl mít špatné vztahy, a tak si je držel blízko u sebe. Mezi nimi byl i Aegonův další, Brynden (také) Rivers. Častěji mu však říkali Bloodraven (Krvavec). A to nejen kvůli červeným skvrnám na obličeji a krku, ale hlavně díky jeho tajemné povaze a moci, kterou dvořané připisovali černé magii.

Stal se královým pobočníkem a mistrem našeptávačů, při kterém by i Varys vypadal jako neschopný diletant. Poté, co při souboji s Daemonem přišel o oko, o něm dokonce vznikla hádanka: „Kolik očí má Krvavec? Tisíc a jedno své.“

Pokud ti ještě prozradím, že později za vlády Aegona V. byl poslán na The Wall, zmizel během jedné výpravy směrem na sever a přeložíte si jeho jméno z angličtiny, asi tušíte, kým by se později mohl stát.

Není to však zdaleka jediná postava propojená s uplynulým seriálem. Během rebelie založil další Aegonův zlegitimizovaný potomek Aegor Bittersteel žoldnéřské vojsko, které například použila i Cersei proti Daenerys a Jonovi a celý konflikt ukončil o pár desítek let později tehdy ještě mladý Barristan Selmy v souboji s Maelysem Monstrousem (Obludným). Posledním rebelantem z klanu Blackfyre.

Ten si své jméno vysloužil díky skutečnosti, že mu z krku vyrůstala druhá hlava.

Dragonstone
Dragonstone Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

U Targaryenů ještě zůstaneme, neboť v podstatě tvořili moderní dějiny tohoto fantastického světa. Snad epičtější námět na další spin-off než Dance of the Dragons bychom v historii tohoto rodu hledali těžko. Ti, kteří četli knihy, asi vědí, jak to celé bylo, proto, i když velmi nerad, detaily vynecháme.

Jak jinak, jablko sváru byl opět ten prokletý Železný trůn. Velmi krvavého sváru. A s draky. Desítkami draků. Bratr se postavil proti bratrovi, soused proti sousedovi, otec proti synovi. Na jedné straně si dělala nárok princezna Rhaenyra, uznaná dědička krále Viseryse I., který dlouho nedokázal zplodit syny.

Když však vyměnil manželku, dala mu rovnou tři a druhá strana pro nejkrvavější konflikt, jaký do té doby neměl obdoby, byla na světě. Synové Viserysovy manželky tvořili frakci zelených, zatímco princezna a její potomci byli černí – podle šatů, které měly oblečené na jistém významném rytířském turnaji.

Jejich krvavé spory a bitvy způsobily, že draci později postupně vyhynuli a z říše téměř udělali jedno velké pohřebiště. Létajících zvířat bylo v této válce tolik, že je neměl kdo osedlat, a tak se o to pokoušeli i lidé, kteří neměli valyrijskou dračí krev.

Drogon
Drogon Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Dvouletou válku ukončila až Rhaenyřina poprava, kdy ji sežral Sunfyre, drak jejího nevlastního bratra Aegona II. Na to vše se musel dívat její syn Aegon III., který se paradoxně krátce nato stal králem.

Opět zde tedy máme námět štědrý na množství osobitých postaviček, intrik a dějových linek, které by vydaly na několik plnohodnotných sérii. Projekt by však pravděpodobně spolkl větší množství peněz, protože tento konflikt měl více všeho. Více draků, více vojenských bitev, více hrdinů, více ohně a krve.

Pokud by to ale HBO chtělo opravdu megalomanský roztočit, dokázal bych si představit skutečně rozsáhlý seriál o pádu legendární Vylýrie. Tito „elfové“ á la Geroge R. R. Martin by byli tou pravou fantasy orgií pro každého správného geeka.

Magie, draci, nové intriky a pletky v novém prostředí, vojenské výpravy do Ghiskarské říše (pamatujete si na „dobrého“ Mastera Kraznyse?) a v neposlední řadě dekadentní závěrečná etapa a krutý pád impéria při výbuchu Fourteen Flames (Čtrnáct sopek).

Good Master Kraznys
Good Master Kraznys Zdroj: Photo © Home Box Office (HBO)

Valyrijská éra je však příliš stará a příliš skromná na nějaké podrobnosti, protože téměř všechny svitky a knihy mistrů byly při vulkanické apokalypse zničeny. Museli bychom si vystačit s tím, co by vymysleli lidé z televize, nebo co by jim prozradil sám Martin.

Ačkoli, dovolíme si tvrdit, většina z nás se zakončením poslední série spokojená nebyla, doufáme, že HBO dostojí svým slibům a skutečně do nových projektů nalije dostatečné množství finančních prostředků, které by mohly zaručit opravdu epický výsledek. Ať už si téma vyberou jakékoliv. 

A jakou máš představu o novém seriálu ty? Který příběh ze slavné ságy by byl tebe podle hodný zpracování?

Domů
Sdílet
Diskuse